Nekter å snakke med voldtektstiltalt til stede

Tiltalt for grove overfallsvoldtekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalt for grove overfallsvoldtekter, må en 31 år gammel somalier regne med å bli sendt ut av retten når de påståtte ofrene skal forklare seg.

Bistandsadvokat Trine Rjukan representerer to av de tre kvinnene i 40-årene som skal ha blitt utsatt for 31-åringens overgrep i fjor. Ifølge tiltalen skal mannen ha overfalt, slått og brutalt voldtatt kvinnene på gaten i Oslo i januar og mai i fjor.

Rettssaken mot 31-åringen starter i Oslo tingrett mandag.

- Kvinnene er lettet over saken skal for retten. De er fremdeles veldig preget av det som skjedde og det har gitt dem store negative konsekvenser, forteller bistandsadvokaten til NTB.

- Tiltalte må ut
Rjukan sier hun vil levere en begjæring på vegne av sine klienter om at den tiltalte mannen må forlate rettslokalet når kvinnene skal avgi forklaring om overfallene som skal ha skjedd 31. januar og 4. mai i fjor.

- Det er en umenneskelig påkjenning å måtte forklare seg uansett. Med tiltalte til stede, har de sagt at de ikke vil makte å gjennomføre det, sier advokaten.

Bistandsadvokaten vil derimot ikke kreve lukkede dører under rettsforhandlingene.

Erkjenner deler


I tillegg til de tre voldtektene er den tidligere dømte mannen også tiltalt for vold og trusler. Han er også tiltalt for narkotikaforbrytelser.

- Han erkjenner to av de påtalte voldtektene, men nekter for den siste. Han hadde betydelige rusproblemer og hadde ikke noe sted å bo da de påtalte forholdene skal ha skjedd i fjor, sier advokat Hilde Marie Ims som forsvarer mannen.

Mannen, som kom til Norge i 2002, er bestemt utvist og vedtaket er ikke påklaget. Ifølge forsvareren har mannen bedt om at han sendes tilbake til Somalia når dommen er ferdig sonet.

- Grove voldtekter


Statsadvokat Irlin Irgens påpeker at voldtektene mannen er tiltalt for, er spesielt grove. Ettersom mannen også tidligere er dømt til fengsel i sju måneder for vold og trusler, har hun varslet at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for mannen.
ÅSTEDET: Somalieren har tilstått å stå bak det grove overfallet som skjedde her i Nordregate ved Akerselva på Grünerløkka 4. mai. Nå utvides siktelsen til å gjelde ytterligere to grove overfallsvoldtekter. Foto: SCANPIX
ÅSTEDET: Somalieren har tilstått å stå bak det grove overfallet som skjedde her i Nordregate ved Akerselva på Grünerløkka 4. mai. Nå utvides siktelsen til å gjelde ytterligere to grove overfallsvoldtekter. Foto: SCANPIX Vis mer

- Han skal være fullt strafferettslig tilregnelig, men vi må likevel vurdere om det er grunnlag for å kreve en straff som er tidsubestemt, sier Irgens til NTB.

Ifølge statsadvokaten ble to av ofrene i tillegg til det seksuelle overgrepet også utsatt for betydelig vold.

- Han slo og sparket henne gjentatte ganger i ansiktet og på kroppen, samt slang henne i veggen, slik at hun blant annet fikk brudd i nesen og betydelige hevelser og bloduttredelser i ansiktet. Hun fikk også flere kutt som måtte sys med flere sting, står det i tiltaledokumentet. (NTB)