Nekter å snakke om abort

Valgerd Svarstad Haugland mener kampen mot abort må fortsette. Påtroppende leder, Dagfinn Høybråten, nekter å svare på abortspørsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandler i dag et forslag fra Kjell Magne Bondevik og Åse Gunhild Woie Duesund om å grunnlovsfeste enhvers rett til liv fra unnfangelse til naturlig død. En slik formulering strider mot dagens rett kvinner har til å avbryte svangerskapet. Derfor støttes det heller ikke av de andre partiene på Stortinget. Likevel er det viktig for partileder Valgerd Svarstad Haugland å markere KrFs syn.

- Fundamentalt

I en pressemelding denne uka sier Svarstad Haugland at «denne kampen vil fortsette». Og statsminister Kjell Magne Bondevik forsvarte overfor Dagbladet i går forslaget.

- Retten til liv er den mest fundamentale retten av alle menneskerettigheter. Andre rettigheter er nedfelt i vår grunnlov. Derfor synes vi at også denne burde ha sin plass. Dagens abortlov samsvarer dårlig med retten til liv, men jeg vil ikke stille som forutsetning at de som støtter vårt forslag må være imot abortloven.

- Hvor viktig er kampen mot abort for KrF?

- Den er alltid viktig, men vi tjener ikke kampen ved å påføre oss nederlag. Siden vi vet at KrF er i et sørgelig mindretall, legger vi vekt på abortforebyggende tiltak og kampen mot sorteringssamfunnet. Å gjenoppta kampen mot abortloven nå, vil virke mot sin hensikt, sier Bondevik.

Høybråten taus

Dagbladet prøvde i går å spørre påtroppende partileder Dagfinn Høybråten om saken.

- Kan vi få stille deg noen spørsmål om et KrF-forslag som skal diskuteres på Stortinget i morgen?

- Har dere en avtale? spurte en brysk statsråd før han snudde ryggen til og hastet videre.

Seinere på dagen ga han beskjed via sin personlige rådgiver om at han ikke ville svare på spørsmål om abort.

TAUS OM ABORT: Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandler i dag et forslag fra Kjell Magne Bondevik og Åse Gunhild Woie Duesund om å grunnlovsfeste enhvers rett til liv fra unnfangelse til naturlig død. Påtroppende KrF-leder Dagfinn Høybråten vil ikke snakke om dette.