Klimaprat:  Statsminister Erna Solberg åpner konferansen om klima i Oslo torsdag


Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Klimaprat: Statsminister Erna Solberg åpner konferansen om klima i Oslo torsdag Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Nekter å snakke om abortreservasjon

Erna Solberg fikk spørsmål om den vanskelige reservasjonssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg er i dag på klimakonferanse i Oslo rådhus. Men samtidig rir reservasjonssaken Høyre, og i en undersøkelse i dagens Dagbladet (krever innlogging) ber et klart flertall av Høyres tillitsvalgte partiledelsen om å henvende seg til Krf for å prøve å få reforhandlet Nydalen-avtalen.

Men dette vanskelige spørsmålet for partiet ønsket ikke statsministeren å snakke om i dag.

- Jeg svarer ikke på dette i dag. I dag snakker jeg bare om klima, svarte Solberg da Dagbladet ønsket å få en reaksjon på undersøkelsen.

Godt over 10 000 personer gikk lørdag i 8. mars tog med hovedparole «Nei til reservasjonsretten».

Høyre-ordførerne er kritiske til reservasjonsretten. Oslo-ordfører Fabian Stang og Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) er blant de som mener Høyre må endre kurs.

- Hvis politikken vi fører, kommer for langt vekk fra hva folket mener, så havner vi i et uføre. Der synes jeg Fabian Stang tenker fornuftig. Ideelt sett burde KrF frafalle dette som et krav i samarbeidsavtalen, sa Hjort til VG tirsdag.

Finansminister Siv Jensen kvier seg også for å snakke om abortreservasjon.

- Reservasjonsretten er en del av den enigheten vi har inngått som en følge av det politiske flertallet. Mer vil jeg ikke si om dette. Nå har jeg fokus på noe helt annet, sier hun til Dagbladet i dag.

Det Solberg heller ønsket å snakke om var klimatiltak og hvordan hun vil bruke oljefondet til å investere i fornybar energi, og hvordan regjeringen skal dra sammen i en grønn dugnad.