Nekter å snakke om Norges-besøket

VUGHT: Familien til mulla Krekar nektet i går å svare på spørsmålet om den ytterliggående geriljalederen med egen hær i det nordlige Irak, tok kontakt med dem da han var i Norge i begynnelsen av august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar bekreftet i går overfor sin norske advokat Brynjar Meling at han var i Norge for en drøy måned siden. Men han sa ikke om han møtte familien. Han stiller seg helt uforstående til at han er begjært utlevert av Jordan for narkotikahandel. Han sier til advokat Meling at narkotikasmugling er helt uforenlig med hans muslimske tro, og at han ikke har vært i Jordan. Mulla Krekar sier han vil hjem til Norge og familien.

Mulla Krekars kone sa til Dagbladet på søndag kveld at sist gang hun hadde sett sin mann, var for mer enn et år siden. Men da Dagbladet i går spurte henne hvorfor hennes mann ikke hadde kommet hjem til familien i august i år, nektet hun å svare.

- Det vil vi ikke svare på.

- Hvorfor ikke?

- Nå har vi advokat. Han har rådet oss til ikke å svare på det spørsmålet, sier broren Khalid Faraj Ahmad, og fortsetter:

- Vi har opplevd mye vondt i denne saken. Vi vet ikke hva vi skal svare på, og hva vi ikke skal svare på.

- Men i går sa dere at dere ikke så ham i august. Har dere forandret mening?

- Det vil vi ikke svare på, dette er et fritt land, ikke noe diktatur, sier Khalid Faraj Ahmad.

Advokat Meling sier det har liten betydning for saken om mulla Krekar oppsøkte familien eller ikke da han var i Norge i august. Han mener uklarhet om dette ikke undergraver Krekars troverdighet.

Nektet besøk

I Jordan kan narkotikahandel gi dødsstraff. Det siste året er 11 mennesker henrettet. Tortur er, ifølge Amnesty, utbredt under forhør.

Myndighetene i Jordan ville heller ikke i går opplyse hvorfor de ønsker mulla Krekar utlevert. Najumuddin Faraj Ahmad, som er hans virkelige navn, står heller ikke på noen offentlig liste over ettersøkte personer i Jordan, opplyser en jordansk journalist til Dagbladet.

Lettet

Meling og hans nederlandske kolleger slapp i går inn i Nederlands mest rømningssikre fengsel, den tidligere konsentrasjonsleiren Vught. Men mulla Krekars kone og bror, Rokhosh Ahmad og Khalid Faraj Ahmad, slapp ikke inn til ham. De venter å få se ham en av de nærmeste dagene og er lettet over å høre fra advokaten at han etter forholdene er ved godt mot.

Meling sier det var en representant fra den norske ambassaden i Nederland som var til stede under arrestasjonen sist torsdag. Advokaten vil nå forsøke å finne ut hva norske myndigheter har visst på forhånd.

Dagbladet kjenner til at det var ambassadøren i Haag, Jan Flatla, som egenhendig tok seg av denne affæren i begynnelsen.

Før han ble utvist fra Iran, sier mulla Krekar at han satt fem dager i varetektsfengsel der. Norske myndigheter visste at mulla Krekar var utvist og på vei til Nederland på forhånd.

I Nederland fikk mulla Krekar forkynt varselet om at han kan bli utvist fra Norge av ambassadøren torsdag.

Allerede før helga bekreftet norske myndigheter at to norske politifolk var sendt til Nederland for å avhøre mulla Krekar

- Ting tyder på at norske myndigheter var involvert, sier Meling, men vil ikke kommentere norske myndigheters rolle ut over det.

Meling sier at mulla Krekar ikke vil motsette seg varetektsfengsling i Norge hvis han utleveres til Norge.

Slapp ikke inn: Rokhosh Ahmad og Khalid Faraj Ahmad, mulla Krekars kone og bror, slapp ikke inn til mulla Krekar i går. Krekar sitter i Nederlands mest rømningssikre fengsel, den tidligere konsentrasjonsleiren Vught.