Nekter å snakke om ny fattigbok

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) vil ikke svare på spørsmål når han i dag mottar boka «Fattig talt - fra den andre siden». I boka får sosialarbeiderne fortelle om sine møter med Fattig-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«For å si det rett ut: I Norge fører vi en bedriten sosialpolitikk. Jeg er så lei av fine ord pakka inn i bomull! Sett sosialministeren på titusen i måneden og se om han klarer seg,» uttaler Linda Christmanson Røsvik i boka. Hun er en av tretten sosialarbeidere som åpent og ærlig forteller hvordan det er å være forvalterne av regjeringens sosialpolitikk.

Sammen med bokas redaktør, Anne Lise Flavik, skal Røsvik overrekke «Fattig talt - fra den andre siden» til arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten i dag. Boka er finansiert av Sosial- og helsedirektoratet, som ligger under Høybråtens departement, likevel vil han ikke stille opp verken på pressekonferansen eller i debatten om bokas innhold. -  I flere måneder har jeg prøvd å få Høybråten til å motta boka og etterpå delta i en paneldebatt om fattigdom. Da fikk han jo anledning til å snakke om fattigdom, som denne regjeringen skal være så opptatt av. Men alt vi får, er ti minutter på hans kontor, hvor bare en fotograf og ingen journalister får lov til å være med, sier Flavik skuffet.

-  Dysser ned

Flavik tror bokutgivelsen passer dårlig inn i Høybråtens valgkamp.

-  Jeg skulle ønske han heller ville ta tak i problemene rundt sosialsystemet som denne boka tar opp, i stedet for å dysse det hele ned, sier hun.

Informasjonssjef Wenche Rasch i Arbeids- og sosialdepartementet sier Høybråten ikke stiller til debatt av «tidsmessige årsaker».

-  Departementet representeres gjennom statssekretær Kristin Ravnanger, er alt hun vil si til Dagbladet.

Fanget av systemet

Boka som gis ut i dag, er en oppfølger av fjorårets «Fattig talt», der de fattige presenterte sine historier. Mange av dem fortalte om ydmykende møter med hjelpeapparatet. Derfor ville Flavik fokusere på dem som sitter bak skranken denne gangen.

-  Arbeidet med boka har gitt meg et nytt bilde av sosialarbeiderne. De er stolte av jobben sin og vil gjerne hjelpe. Men de er fanget mellom barken og veden, mellom klientene og systemet.

Sosialarbeider Røsvik innrømmer at arbeidsdagen er tøff. -  Det er vanskelig å ikke få gitt folk den hjelpen de trenger; og myten om at folk utnytter systemet, stemmer ikke, sier hun.

ER SKUFFET: - Dette er bare historier fra virkeligheten, sier redaktør Anne Lise Flavik.