VILLE IKKE FORTELLE: David Toska møtte i dag i Oslo Tingrett for å vitne i saken mot advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg. Sju personer er dømt i den såkalte koffertsaken, som har sin bakgrunn i at David Toska lånte ut fem millioner kroner til finansmannen Thomas Øye. Foto: Steinar Buholm
VILLE IKKE FORTELLE: David Toska møtte i dag i Oslo Tingrett for å vitne i saken mot advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg. Sju personer er dømt i den såkalte koffertsaken, som har sin bakgrunn i at David Toska lånte ut fem millioner kroner til finansmannen Thomas Øye. Foto: Steinar BuholmVis mer

Nekter å snakke om pengene

David Toska (33) ville ikke forklare seg om kofferten med fem millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag møtte NOKAS-dømte David Toska i Oslo tingrett igjen, denne gang som vitne i saken mot de to advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg.

Begge står tiltalt for grovt heleri for å hjelpe Toska å kreve tilbake et lån på fem millioner kroner som stammet fra kriminelle handlinger. Toska er selv dømt i den såkalte koffertsaken. Det samme er finansakrobat Thomas Øye og Schibstedt-arving Harald Undrum.

 Les også: Dette er David Toska

David Toska anses å være hjernen bak hele NOKAS-ranet, og ble i Høyesterett dømt til 20 års fengsel for dette og flere andre ran.
I dag satt kjæresten hans på bakerste rad i rettssal 818 i Oslo tinghus mens Toska ble ført inn av politiet. Han soner nå i Bergen fengsel.

Les mer om saken her.

Smilte til kjæresten

David Toska entret vitneboksen klokka 11.25. De siste årene har han vært inn og ut av norske rettssaler mer eller mindre konstant, som både tiltalt og vitne i en lang rekke forskjellige saker. Toska var et sentralt navn blant annet i Munch-saken, og vitnet også i terrorsaken mot Arfan Bhatti i fjor.

Han ble fulgt inn av to politibetjenter. Toska var tynn og kortklipt, og har tydelig trent i fengselet. I dag hadde han latt lusekofta bli hjemme, og stilte i jeans, stripete skjorte og mørkeblå genser.

Toska smilte hjertelig til kjæresten da han kom inn i rettssalen.

Lånte vekk fem millioner
Toska startet med å forklare seg om sitt forhold til Thomas Øye og Zoran Obuskovic, som var mottakere i de fem millioner kronene koffertsaken i utgangspunktet handlet om.

Pengene skulle investeres i aksjer i Screen Media, og Toska var forespeilet strore gevinster.

-Her skulle de tjene fryktelige mye penger, og det skulle bli veldig store verdier. De jaktet etter investeringskapital, sa Toska.

- Hadde du tilgang til slik kapital, spurte aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim.

-Jeg ønsker ikke å forklare meg mer om hvor disse pengene kom fra, svarte Toska.

-Hvordan kjenner du Peter Nielsen, ville aktor videre vite. Heller ikke det ville Toska svare på.

Fikk ikke pengene tilbake
Toska fortalte at han lånte vekk fem millioner til Øye og Obuskovic.

- Det var mye lovnader. De var jo i en såkalt kreativ prosess med Screen media. De lånte jo fem millioner, og avtalen var at jeg skulle få tilbake seks og en halv million. Det var mange lovnader.

Toska innrømmer å ha overlevert beløpet i kontanter til Øye, fem millioner kroner. Kausjonist Harald Undrum skal også ha vært til stede under denne overleveringen i februar 2001 på en leilighet på Oslos vestkant. Men dette vil altså ikke David Toska snakke om.

Hadde ikke tilgang på egne penger
Videre forklarte Toska at Thomas Øye allerede da hadde gjeldsproblemer, og prøvde å jobbe seg opp igjen. Derfor gikk Undrum, som var en velstående arving, inn som kausjonist og garantist for lånet.

- Harald Undrum hadde noen fondsforvaltere, og kunne ikke betale selv. Han hadde liksom ikke tilgang på egne penger. Men han kunne jo ta de ut, men det var liksom ikke nødvendig, dette skulle gå så bra, forklarte Toska om hvorfor Undrum ble kausjonist..

Han sjekket Undrums ligning, og fant ut at han hadde 45 millioner kroner i formue.

-Jeg syntes alt dette som Øye drev med var litt gresk, og visste ikke noe om det. Jeg var fornøyd dersom jeg fikk 30 prosent, sa Toska om Øyes investeringsplaner i Screen Media.

-Hvorfor leverte du pengene kontant, spurte aktor.

-Jeg ønsker ikke å forklare mer om hvor de pengene kom fra, gjentok Toska.

Ble bare rot
Påtalemyndigheten mener de fem millionene stammer fra kriminelle handlinger, sannsynligvis et eller flere ran. Det betyr at eventuelle transaksjoner defineres som heleri eller hvitvasking. Begge deler er straffbart.

Etter hvert ble det bare rot, og Toska fikk ingen penger tilbake. Han bestemte seg da for å ta kontakt med kausjonisten. Da var Undrum også blakk.

-Da jeg sjekket ligningen hans da var den på en og en halv million. Han hadde kausjonert mye for mange folk, og var nesten blakk, sa Toska.

De bestemte seg for å innkreve pengene fra Undrum. Det har i ettertid framkommet at Harald Undrum skal ha blitt truet.

- Etterpå hadde vi et par møter med Undrum. To eller tre. William Ellingsen var med på minst ett av dem. Etterpå skrudde vi av den bryteren, sier Toska.

Ellingsen var Toskas nærmeste venn, og ble brutalt drept på en fest i februar 2004. Han skal ha vært en sentral skikkelse i det kriminelle miljøet i hovedstaden. Ellingsen ble frikjent for å ha deltatt i tyveriet av Munchs maleri Skrik.

- Reklamerte for Undrum
Toska forklarte videre at det ble drevet svært aktiv reklame for Harald Undrum, og hans familie og bakgrunn som Schibstedt-arving ble brukt som et argument for at dette var et trygt lån.

-Han skulle jo arve flere hundre millioner. Derfor ba vi ham ta kontakt med familien sin, særlig sin mor. Etter hvert kom han tilbake og sa at han hadde snakket med sin mor, sa Toska.

-Hva gjør du etter dette, spurte aktor.

-Da bestemte jeg at vi skulle gå til en konkursbegjæring. Fordi jeg ikke tror de skal betale. Inni hodet mitt var det for å legge press på Undrum. Det er jo ubehagelig, sier Toska.

Dermed måtte han finne en advokat, og ringte til Morten Furuholmen — fordi han hadde hørte om ham før.

-Jeg tror jeg hadde med en mappe med papirer med låneavtaler, kausjonsavtaler og utskrift av ligningen til Undrum. Det hele gikk veldig fort. Furuholmen sa han måtte snakke med Peter Nielsen. Jeg forklarte at jeg hadde lånt pengene av Nielsen, og hentet dem kontant hos han.

-Prøver dere å lure Furuholmen
, spør aktor.

-Vi fortalte akkurat det samme til ham som vi gjorde i tingretten. Mer ønsker jeg ikke å forklare meg om de pengene, gjentar Toska.

Han vil heller ikke forklare seg om sitt forhold til Peter Nielsen.


TILTALT: Advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg, begge tidligere prosessfullmektige for Toska, er tiltalt mistenkt for å ha tatt på seg et oppdrag fra Toska om å kreve inn penger fra Harald Undrum. Foto: Scanpix
TILTALT: Advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg, begge tidligere prosessfullmektige for Toska, er tiltalt mistenkt for å ha tatt på seg et oppdrag fra Toska om å kreve inn penger fra Harald Undrum. Foto: Scanpix Vis mer