Nekter å snakke om Rimi-Hagen

Orkla har krav på 600 millioner fra Kjell Inge Røkkes Aker RGI, men for øvrig er ledelsen i begge selskapene enige om at Stein Erik Hagen burde holdt kjeft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mest fiendtlige frontene i norsk næringsliv har avtegnet seg klart i forbindelse med den økonomiske krisesituasjonen i Aker RGI. I går måtte Orklas konsernsjef Finn Jebsen snakke ut med Stein Erik Hagen i forbindelse med at han som Orklas tredje største aksjonær krevde en redegjørelse om lånet på 600 millioner til Aker RGI.

Jebsen og deler av styret mener dette lånet er behandlet på grundigste måte, bl.a. gjennom en granskingsrapport til styret 9. oktober 2000.

En skisse til løsning mellom Orkla og Aker RGI har gitt Røkke 14 dagers betalingsutsettelse.

Stygt av Hagen

I går nektet Kjell Inge Røkke å svare Dagbladet da vi spurte om han hadde en kommentar til Hagens karakteristikk i VG forrige lørdag: «Jeg har lært av min mor at man ikke skal sparke folk som ligger nede.»

- Dette er noe av det styggeste jeg har sett i norsk næringsliv. For det første ligger ikke Røkke nede, iallfall ikke på langt nær ennå, og for det andre har Røkke gjort mer for norske arbeidsplasser enn noen annen nåværende industrileder, sier en næringslivsleder til Dagbladet.

Informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde i Orkla bekrefter at selskapet hadde fått flere telefoner om at lånet til Norway Seafoods Holding kunne bli misligholdt, i forkant av beslutningen om å sende ut pressemeldingen om at Orkla ville «iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre sine økonomiske interesser».

- Vi fikk henvendelser fra aviser, men sendte ikke ut noen melding før vi hadde en klar bekreftelse fra Aker RGI, sier Lunde.

Skjult agenda

Både internt i Orkla og Aker RGI er det fra flere kilder sagt til Dagbladet at lekkasjene i denne saken har «flere skjulte agendaer». En av dem er en maktkamp i Orklas styre, hvor spesielt Christen Sveaas helt siden han var med på å presse Jens P. Heyerdahl ut av stolen som konsernsjef, også har vært kritisk til etterfølgeren Finn Jebsen. Begge sto bak lånet til Røkke.

Stein Erik Hagen har kjempet mot Kjell Inge Røkke helt siden sistnevnte takket være sitt forhold til Heyerdahl fikk kloa i Skandias aksjepost i Orkla, angivelig 300 millioner kroner billigere enn det Hagen og Johan Andresen jr. ville betale. I dag er han sikkert glad for det, ettersom Røkke tapte flere hundre millioner på sin investering i Orkla.

For å få en stopp på spekulasjonene rundt sin egen stilling fant Finn Jebsen det i går ettermiddag nødvendig å sende ut en egen pressemelding som svar på Hagens kritikk av Orklas utlånsvirksomhet. Her viser han til hele bakgrunnen for lånet og slår fast at Orkla ikke er noen bank.

Stein Erik Hagen svarte verken skriftlig eller muntlig på Dagbladets spørsmål i går.

INGEN KOMMENTAR: Da Dagbladets reporter spurte Kjell Inge Røkke om Stein Erik Hagens karakteristikk, var han taus. De to er blant norsk næringslivs mest bitre fiender.