Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å stanse Sellafield-utvidelse

Den internasjonale havrettsdomstolen avviser Irlands krav om å stoppe planene om å utvide det omstridte Sellafield-anlegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irland ba i november domstolen stoppe den britiske godkjenningen av planer om å utvide det britiske atomrenseanlegget for rundt 6 milliarder kroner. Sellafield ligger på den britiske nordvest-kysten mot Irland.

Storbritannia har godkjent planer om å begynne virksomheten ved en ny fabrikk som skal behandle en blanding av plutonium og uranoksid, såkalt MOX-drivstoff, allerede 20. desember. Men miljøvernorganisasjoner har gått til domstolene for å krevd at planene stoppes.Domstolen er et sentralt tvisteløsningsorgan i havrettssammenheng. Havrettsdomstolen har sitt sete i Hamburg(Kilde: Odin)

Den irske regjeringen fastholder at fabrikkens utslipp vil øke forurensningen av Irskesjøen. Irland mener også at Storbritannia har gitt sin godkjenning til videre kommersiell drift til tross for at risikoen for terrorangrep mot anlegget er økt etter 11. september.

Storbritannia mener at Irland ikke har framlagt bevis for påstandene om økt forurensning, og at de økonomiske konsekvensene blir store hvis driften av anlegget utsettes.

Selskapet som driver Sellafield, BNFL, sier planene for driften av fabrikken er sikre, og påpeker at Mox-drivstoff allerede brukes i Tyskland, Frankrike, Belgia og Sveits.

(NTB

OMSTRIDT UTVIDELSE: En golfer rusler bedagelig over grøntområdet rundt det omstridte Sellafield-anlegget.Foto: SCANPIX
OMSTRIDT UTVIDELSE: En golfer rusler bedagelig over grøntområdet rundt det omstridte Sellafield-anlegget.Foto: SCANPIX Vis mer
OMSTRIDT UTVIDELSE: En golfer rusler bedagelig over grøntområdet rundt det omstridte Sellafield-anlegget.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart