Nekter å svare for «tonnevis av kvikksølv»

AF Decom oppdaget store mengder kvikksølv i en oljeinstallasjon de skulle destruere.

GIFTUTSLIPP: Selskapet AF Decom hogger opp gamle oljeplatformer på Raunes i Vindafjord ved Haugesund.  Foto: Privat
GIFTUTSLIPP: Selskapet AF Decom hogger opp gamle oljeplatformer på Raunes i Vindafjord ved Haugesund. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med det britiske bransjemagasinet Decom World 26. mai 2011 forteller direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore om utfordringer selskapet har knyttet til destruering av oljeinstallasjoner.

- Dårlig kartlegging av en installasjon for å finne og anslå mengde av mulige forurensningskilder kan koste dyrt, oppta mye tid og medfører risiko for spredning av forurenset avfall, sier Hildisch i intervjuet.

Decom World intervjuet Hildisch i forbindelse med AF Decoms planer om å lage et liknende opphoggingsanlegg på Shetland som selskapet har i Vats i Vindafjord.

- Tonnevis Direktøren påpeker at man aldri kan kartlegge hundre prosent nøyaktig hva som befinner seg inni rørsystemene fra Nordsjøen. Man har bare en indikasjon å gå etter hva gjelder hvor giftstoffer kan være å finne og i hvilken mengde.

- Det kan forekomme kvikksølv som ikke er kartlagt, for eksempel. Vi hadde en hendelse hvor forventningen var at det var noen kilo med kvikksølv. I realiteten var det tonnevis av det, sier Bengt Hildisch til Decom World.

Dagbladet har kontaktet AF Decom med følgende spørsmål knyttet til direktørens uttalelser i det britiske bransjemagasinet:

•Hva ble hogget?
•Hvor kom installasjonen fra?
•Når fant hendelsen sted?
•Hva hadde selskapet av dokumentasjon på forhånd?
•Hvordan ble avfallet håndtert?
•Hva har dere av dokumentasjon rundt dette?

Disse spørsmålene ønsker ikke AF Decom å svare på.

-Vi kommenterer ikke spørsmål som er en del av en pågående rettstvist. Når det gjelder miljøet i nærområdene til Vats, så viser vi til Niva som siden 2009 har gjennomført en grundig overvåking av nærområdene rundt miljøbasen i Vats, inkludert Vatsfjorden, sier Bengt Hildisch.
 
Men direktøren ønsker følgende presisering av det han er sitert på i Decom World:

HOGGER: AF Decom i Vats, Rogaland hogger opp gamle boreplattformer og oljetanker. Det er mistanke om miljøforurensing. Her er det maskinen «Hulken» som klipper opp gamle tanker.

Fotograf Tor Erik H. Mathiesen
HOGGER: AF Decom i Vats, Rogaland hogger opp gamle boreplattformer og oljetanker. Det er mistanke om miljøforurensing. Her er det maskinen «Hulken» som klipper opp gamle tanker. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Det kan forekomme kvikksølv som ikke er kartlagt før ankomst på basen. Vi har eksempler på at forventningen var at det var noen kilo med kvikksølv. I realiteten var det spor av større mengder som dermed ble klassifisert som farlig avfall og sendt til godkjente mottak. Dette illustrerer nødvendigheten av at alle installasjonene blir kartlagt før og etter ankomst, sier Bengt Hildisch.

- Kvikksølvinfisert avfall Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) kontaktet AF Decom etter at Klif ble gjort kjent med kvikksølvuttalelsen i bransjetidsskriftet.

- Bengt Hildisch i AF Decom har presisert overfor oss at det ikke er snakk om kvikksølv som sådann, men om kvikksølvinfisert avfall. Kvikksølvinfisert avfall kan forekomme i utrangerte oljeinstallasjoner, og det er viktig at slikt avfall håndteres forsvarlig, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif til Dagbladet.

Klif er ikke kjent med hvilken konkret hendelse Hildisch referer til i intervjuet med Decom World.

VIL IKKE SVARE: Direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore. Foto: AF Gruppen
VIL IKKE SVARE: Direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore. Foto: AF Gruppen Vis mer