KrFs landsmøte

Nekter å svare om abort

Kristelig Folkeparti vil ikke si hva deres nye abortlov skal inneholde. Ap mener KrF vil fjerne retten til selvbestemt abort.

UTDELIG: Partileder Kjell Ingolf Ropstad vil ha en ny abortlov i Norge, men kan ikke si hva som skal stå i den. Foto: Torstein Bøe / NTB
UTDELIG: Partileder Kjell Ingolf Ropstad vil ha en ny abortlov i Norge, men kan ikke si hva som skal stå i den. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Abortdebatten har svingt seg opp til å bli den store politiske debatten i tide til Krfs landsmøte denne helgen. Først vedtok Ap å utvide selvbestemt abort til uke 18, før SV vedtok å fjerne abortnemndene for alle aborter fram til uke 22.

Under KrFs landsmøte vedtar partiet i sitt program at de vil erstatte dagens abortlov med en helt ny lov.

Ny lov

I forslaget heter det:

«Arbeide for å erstatte dagens abortlov med en lov som legger til grunn at fosteret har menneskeverd, som er bedre tilpasset utviklingen innen medisinsk teknologi og som ivaretar hensynet til fosterets verdi og rett til liv, og den nødvendige ivaretakelsen av kvinnens trygghet og helse på en etisk forsvarlig måte.»

FORBANNA: SVs Kari Elisabeth Kaski reagerte sterkt på uttalelsene til Finanskomiteens Morten Ørsal Johansen (FRP). Video: Stortinget Vis mer

Det framgår imidlertid ikke hvilke kriterier som skal gjelde for å få innvilget abort. Det er heller ikke klart om KrF mener kvinnen på noe tidspunkt i løpet av svangerskapet skal ha rett til avslutte det av egen vilje.

På spørsmål om hva en ny lov egentlig vil bety, svarer KrFs framste talsperson på området Jourunn Gleditsch Lossius følgende:

Uklare svar

- KrF foreslår ikke noe totalforbud mot abort og det har vi heller aldri gjort. Det vil alltid handle om to liv, og KrF ønsker en lov som legger til grunn at fosteret har menneskeverd. Akkurat nå står KrF alene om å ville ha en slik lov. Skulle det endre seg ville vil kunne foretatt en grundig offentlig utredning av hvordan det i praksis ville sett ut.

- Dette er et tema med en rekke dilemmaer knyttet til seg. Vi ønsker at den gravide skal oppleve støtte og god informasjon og veiledning i en krevende situasjon slik at en abort ikke oppleves som det eneste alternativet, fortsetter Lossius.

Lossius svarer likevel ikke klart på hvilke kriterier det vil være snakk om, eller om kvinnen på noe tidspunkt av svangerskapet kan avslutte det uten krav eller innblanding.

IKKE I TVIL: Ingvild Kjerkol (Ap) mener det er klart at KrF vil avskaffe selvbestemt abort i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE I TVIL: Ingvild Kjerkol (Ap) mener det er klart at KrF vil avskaffe selvbestemt abort i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Ønsker KrF at det skal være adgang til selvbestemt abort i Norge?

- Vi ønsker å erstatte dagens abortlov med en lov som legger menneskeverdet til grunn og sikrer rettsvern for det ufødte liv.

Lossius er likevel tydelig på at fosterets menneskeverd og rettigheter gjelder fra dag én. Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol er på sin side ikke i tvil om hva KrFs forslag egentlig betyr.

- Vil avskaffe selvbestemt abort

- Forslaget viser hva KrF egentlig mener om abortloven vi har i dag. De har aldri vært en del av den brede støtten bak dagens lov.

- Man må ikke bare høre på hva politikere sier, men se hva de gjør. Hver gang Ropstad har hatt muligheten har innstramminger i adgangen til abort vært hans viktigste sak, utdyper Kjerkol.

- Oppfatter du at KrF egentlig vil fjerne adgangen til selvbestemt abort i Norge?

- Ja, jeg tolker det sånn. Her er man på kollisjonskurs med resten av det politiske Norge som står bak formålet med dagens abortlov, slår Kjerkol fast.

FØRSTE ÅR: Kjell Ingolf Ropstads første år som partileder for Kristelig Folkeparti var ikke bare en dans på roser. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer