TILBAKE I NORGE: Fredag ble Mohyeldeen Mohammad (25) stanset på vei inn til Saudi-Arabia. I går ble han løslatt og sendt tilbake til Norge. Årsaken til hvorfor han ikke slapp inn i Saudi-Arabia er forleøpig uklar og Utenriksdepartementet har bedt myndighetene i Saudi-Arabia om en forklaring. Foto: Dagbladet
TILBAKE I NORGE: Fredag ble Mohyeldeen Mohammad (25) stanset på vei inn til Saudi-Arabia. I går ble han løslatt og sendt tilbake til Norge. Årsaken til hvorfor han ikke slapp inn i Saudi-Arabia er forleøpig uklar og Utenriksdepartementet har bedt myndighetene i Saudi-Arabia om en forklaring. Foto: DagbladetVis mer

Nekter å svare om arrestasjonen

Islamisten Mohyeldeen Mohammad (25) er tilbake på norsk jord etter å ha blitt kastet ut av Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Klokka 11.26 i dag landet flyet fra Istanbul med Mohyeldeen Mohammad (25) om bord på Gardermoen.

Like før klokka 12 kom han ut av ankomsthallen og ble møtt av, etter det Dagbladet forstår, en slektning.

Både han og Mohammad selv avviste blankt Dagbladets forsøk på å få svar på hva som skjedde i Saudi Arabia. Lørdag avslørte Dagbladet at den 25 år gamle islamisten var blitt arrestert i landet.

Mohyeldeen Mohammad ble kjent i norsk offentlighet da han i fjor vinter holdt en appell på Universitetsplassen i Oslo. Det var under en demonstrasjon mot Dagbladet og PST, og norske mediers trykking av karikaturtegninger av profeten Mohammed, 25-åringen uttalte:

«Når vil norske myndigheter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for seint. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel.».

25-åringen fra Larvik ble fredag arrestert på flyplassen i den hellige byen Medina i Saudi-Arabia. Han hadde da ankommet landet fra Norge, via Istanbul.

- Stikk! Etter det Dagbladet forstår skulle han etter planen fortsette Koranstudiene ved Universitetet i Medina. Men 25-åringen kom seg aldri inn i landet.

I går ble han løslatt og sendt tilbake til Norge. Årsaken til hjemsendelsen er fortsatt uklar.

Slektningen som møtte Mohammad på flyplassen ga Dagbladets team beskjed om å ikke henvende seg til 25-åringen som hastet ut av flyplassen til en ventende bil.

- Dette er ingen sak for dere. Kom dere vekk, sa mannen etter at avisa hadde presentert seg.

- Vi ønsker å spørre Mohammad om hva som skjedde i Saudi-Arabia og hvorfor han ble sendt tilbake til Norge?

- Kom dere vekk, gjentok mannen og ba avisa om ikke å ta bilder.

Heller ikke Mohammad ønsket å kommentere saken da Dagbladet til slutt fikk hans oppmerksomhet et øyeblikk.

- Kom dere til helvete vekk. Stikk! ropte han, før han slang igjen bildøra.

Ingen tilbakemelding Utenriksdepartementet (UD) har bedt saudiarabiske myndigheter om en forklaring på hvorfor mannen ble stanset på vei inn i Saudi-Arabia.

- Det er vanlig prosedyre, men vi har ikke fått noe offisiell tilbakemelding på dette, sier konstituert underdirektør Frode O. Andersen i UD til Dagbladet.

En talsmann for Mohammads familie har tidligere sagt til Dagbladet at 25-åringen hadde gyldig visum, og at politiet i Medina hadde hevdet at årsaken var opplysninger fra norske myndigheter.

Disse opplysningene ble avvist fra norske myndigheter lørdag.

Ordentlig behandlet UD bekreftet overfor Dagbladet i går at en norsk statsborger var løslatt og skulle sendes ut fra Saudi-Arabia, og at de via den norske ambassaden i Riyadh forsøkte å undersøke grunnen til dette.

Talsmannen for Mohammads familie sier til Dagbladet i dag 25-åringen ble ordentlig behandlet av myndighetene i Saudi-Arabia.

Dagbladet har foreløpig ikke kommet i kontakt med advokat John Christian Elden, som har representert mannen.

TAUS: Mohyeldeen Mohammad (25) ønsket ikke å snakke med Dagbladet da han ankom Norge i dag. Foto: Dagbladet
TAUS: Mohyeldeen Mohammad (25) ønsket ikke å snakke med Dagbladet da han ankom Norge i dag. Foto: Dagbladet Vis mer