Nekter å svare om asylbarn-ultimatum

Men Erna Solberg medgir at dette er en sak de helst skulle vært foruten.

ORDKNAPP:
Høyres leder og statsminister Erna Solberg talte på partiets sentralstyremøte i Oslo i dag. Asylbarnsaken hadde hun imidlertid ikke lyst til å snakke så mye om.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ORDKNAPP: Høyres leder og statsminister Erna Solberg talte på partiets sentralstyremøte i Oslo i dag. Asylbarnsaken hadde hun imidlertid ikke lyst til å snakke så mye om. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg var svært ordknapp om KrFs asylbarn-ultimatum da hun møtte pressen i forbindelse med Høyres landsstyremøte i dag.

- Jeg kommer ikke til å si noe om dette, men vi jobber med saken, sier Solberg til Dagbladet.

Hun gjør det klart at hun vil svare Knut Arild Hareide direkte om hvorvidt de lengeværende asylbarna som ble sendt ut av landet i fjor høst, vil få behandlet saken sin på nytt.

Når dette spørsmålet vil besvares, har hun heller ikke lyst til å si noe om.

Sterk kritikk Fredag innstilte Krf på sterk kritikk mot justisminister Anders Anundsen (Frp) etter den omstridte saken om de utsendte asylbarna. De støtter imidlertid ikke SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, som ønsker et mistillitsforslag mot justisministeren.

VG skrev lørdag at KrF har stilt et ultimatum om at de lengeværende asylbarna som er sendt ut av landet i fjor høst skal få saken sin vurdert på nytt.

Hvis ikke, vil KrF enten trekke seg fra hele regjeringssamarbeidet, eller kreve at Anundsen byttes ut som statsråd, ifølge VG.

- Vi har gitt et utrolig tydelig signal til regjeringen om at de må rydde opp overfor asylbarna. Og ja, jeg har forståelse for at dette oppfattes som et ultimatum, sa Hareide på Politisk kvarter i NRK i dag tidlig.

Samtlige fylkesledere i Ventsre krever det samme, ifølge Aftenposten. Partiet avgjør i dag eller i morgen om de vil innstille på mistillit eller sterk kritikk etter kontrollhøringene.

Erna Solberg medgir at dette er en sak de helst skulle vært foruten.

- Men dette er en sak hvor også ministeren selv har beklaget. Det var sendt et tydelig politisk prioriteringssignal, det har altså ikke politiet oppfattet og heller ikke videreført, og da er det grunn til å beklage det, sier hun.

- Dyktig justisminister Samme dag som Krfs innstilling ble kjent, opphevet Borgarting lagmansrett politiets vedtak om å tvangsbosette mulla Krekar på Kyrksæterøra.

Samtidig kom retten med kritikk av at justisdepartementet instruerte politiet i saken uten at de hadde kompetanse til det.

Men Anundsen sitter fortsatt trygt i statsrådstolen, skal vi tro statsministeren.

- Vi har en veldig dyktig justisminister som har veldig mange store reformer som pågår, og det er et veldig krevende og stort område han håndterer. Han har min fulle tillit. Han gjør en god jobb som justisminister, sier Solberg.

- Er du hundre prosent fornøyd med Anundsen nå?

- Det er sånn at han er en veldig god justisminister.

Solberg påpeker at myndighetene og domstolene kan ha ulike vurderinger rundt hvordan jusen skal tolkes.

- Det er ikke uvanlig. Den forrige regjeringen ble dømt mot grunnloven to ganger. Det er ganske ofte at staten har en annen fortolkning av lovverket enn det en domstol kan komme til. Vi har opptil flere rettssaker nå hvor staten har tapt, etter vedtak fattet av den forrige regjeringen, fordi lovfortolkningsgrunnlaget er forskjellig, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer