Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen-forsvinningen:

Nekter å svare om mystisk SMS

SMS-en var blant bevisene politiet la fram for retten da de ville fengsle den drapssiktede milliardæren Tom Hagen.

PÅGREPET: Politiet mener saken bærer preg av en tydelig planlagt villedning. Video: NTB SCANPIX Vis mer

«En samlet bevisvurdering». Det er alt politiet sier når de blir spurt om hvorfor de har pågrepet milliardæren Tom Hagen (70) og siktet ham for drapet på kona Anne-Elisabeth Hagen (70).

Halvannet år har gått fra hun forsvant sporløst fra ekteparets hjem i Sloraveien 4. Siden da har politiet gått vekk fra å etterforske forsvinningen som en bortføringssak, og etterforsker saken nå som et drap.

Politiet mener saken bærer preg av «planlagt» og «tydelig villedning», men hva de bygger sine antakelser på, verken vil eller kan de si noe om.

I politiets hemmelige, i dette tilfellet klausulerte, dokumenter, ligger svarene, men bare et fåtall par med øyne i dette landet har fått se hva de inneholder.

Hemmelige dokumenter

En dommer ved Nedre Romerike tingrett er blant dem som har fått innsyn i politiets arbeid.

Det måtte dommeren for å ta stilling til politiets begjæring om å få varetektsfengsle Tom Hagen. Etter en flere timer lang behandling, kom tingretten fram til at det var skjellig grunn til å mistenke Hagen og at det var fare for eventuell bevisforspillelse.

I kjennelsen refererer tingretten til en rekke klausulerte dokumenter. Domstolen nøyer seg med å henvise til dem etter dokumentnumre.

Blant anonymiserte henvisninger til dokumenter med titler som «07,02,01,01», går det likevel fram at minst én SMS er et sentralt bevis i saken mot milliardæren.

HAGEN-SAKEN: Tom Hagens hytte på Kvitfjell er plombert. Video: Øistein Monsen Vis mer

Hemmelig for Hagen

SMS-en er en del av dokument 10,01,02,01,03 og framgår på side åtte, heter det i kjennelsen.

Det er det eneste som er kjent for offentligheten om beviset.

Informasjon om hvem som sendte SMS-en, hvem som mottok den, når den ble sendt og hva SMS-en inneholdt, er underlagt lovpålagt taushetsplikt.

Hagens forsvarer Svein Holden, som fikk se dokumentene i retten, har ikke engang anledning til å dele informasjonen med sin drapssiktede klient.

Dagbladet kjenner likevel til flere omstendigheter hvor SMS-en kan ha blitt innhentet av politiet.

Den første hører med til etterforskningens spede begynnelse.

VARETEKTSFENGSLES: Politiadvokat Mathias Hager sier at en god del av teknologien som har blitt brukt i Hagen-saken vitner om profesjonalitet. Reporter: Andresen og Liereng / Dagbladet Vis mer

Hemmelig etterforskning

Da Tom Hagen kom hjem til Sloraveien 4 i 13.30-tida 31. oktober 2018, var det et maskinskrevet brev hjemme i boligen.

I brevet ble løsepengekravet og trusler framsatt. Hagen trosset truslene som var nedfelt i brevet, og tok raskt kontakt med politiet.

Da begynte politiets hemmelige etterforskning av saken, som da framsto som en bortføringssak.

Hagen gikk da med på frivillig kommunikasjonskontroll. I praksis ga han politiet tillatelse til å overvåke telefonen sin, i tilfelle de angivelige kidnapperne skulle ta kontakt.

SMS-en kan ha blitt innhentet i denne fasen av etterforskningen.

FORSVARER: Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, står fast ved at han mener det var et særdeles magert grunnlag for pågripelse. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Hemmelig avlytting

Den kan også ha blitt innsamlet i en helt annen del av etterforskningen.

Etter å ha etterforsket saken over lengre tid, gikk politiet ut i juni i fjor og fortalte om en vesentlig endring i etterforskningen.

Politiet trodde ikke lenger Anne-Elisabeth Hagen ble bortført med løsepenger som motiv, men at bortføringen ble iscenesatt for å skjule et drap.

I omtrent samme tidsrom begynte politiet en ny og hemmelig del av sin etterforskning.

I det skjulte fikk de tillatelser fra retten til å avlytte både boligen og telefonen til Hagen.

SMS-en kan også ha blitt innhentet i en helt annen del av etterforskningen.

Nekter å kommentere

Politiadvokat Haris Hrenovica er påtaleansvarlig i det som nå er en straffesak mot Tom Hagen.

Dagbladet har stilt politiadvokaten spørsmål om hvor SMSen stammer fra og hvorvidt den er sendt til eller fra Tom Hagen.

Det ønsker ikke politiet, ved Hrenovica, å svare på.

- Grunnen til at politiet i denne saken har valgt å klausulere dokumenter, er bevisforspillelsesfaren, som konstatert i retten. Vi kan derfor ikke gå nærmere inn på hvilke dokumenter som det ble referert til i fengslingskjennelsen, sier politiadvokaten i en uttalelse til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!