Trump: - Jens er min største fan

Nekter å svare på Trump-meldingen

Jens Stoltenberg toner ned den påståtte beundringen til Donald Trump. Nato-sjefen sier samtidig at han tror trusselen fra Russland vil vedvare i lang tid.

FAN: Ifølge Donald Trump er Jens Stoltenberg hans største fan. Men Stoltenberg sier de to har et arbeidsforhold likt det han har til statsledere i alle Nato-land. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FAN: Ifølge Donald Trump er Jens Stoltenberg hans største fan. Men Stoltenberg sier de to har et arbeidsforhold likt det han har til statsledere i alle Nato-land. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump gjentok nylig påstanden om at Nato-sjef Jens Stoltenberg er hans «største fan».

Denne uka er det forsvarsministermøte i Nato, og Stoltenberg toner ned den påståtte beundringen under et pressetreff i forkant av møtet.

- Er du hans største fan?

- Jeg har et arbeidsforhold til alle lederne i Nato-landene, fordi det er min oppgave som generalsekretær å jobbe med dem. Jeg har et arbeidsforhold til president Trump akkurat som jeg har til alle Nato-ledere, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Obama og Biden

Om noen få uker kan Trump bli erstattet av demokraten Joe Biden i Det hvite hus.

Forholdet mellom USA og Nato vil likevel ikke endre seg, forteller Stoltenberg videre til Dagbladet.

- USA har vært veldig opptatt av en mer rettferdig byrdefordeling i Nato, og det har jeg bidratt til. USA verdsetter at selv om det er langt igjen og mye fortsatt må gjøres, så investerer flere Nato-land nå mer i forsvar. Dette bidrar til en mer rettferdig byrdefordelingen. Det setter USA pris på, både demokrater og republikanere. Også president Obama var opptatt av det, og uansett hvem som vinner valget så er jeg sikker på at byrdefordeling vil være viktig for amerikanerne i tida framover, sier Stoltenberg.

HARDT UT: Donald Trump sparte ikke på kruttet da han natt til onsdag holdt valgmøte i byen Erie i den viktige vippestaten Pennsylvanna. Video: AP Vis mer

Pengebruk

En rapport fra Nato viser at Norge i år omsider ligger an til å oppfylle målet om å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar. Tallet må leses i sammenheng med pandemiens påvirkning på økonomien.

Stoltenberg er fornøyd med utviklingen, men sier pengebruken må være varig - uavhengig av økonomisk tilbakegang.

- En gang snart vil jo BNP-en forhåpentligvis stige i mange land. Målet til Nato er ikke at pengebruken på forsvar skal stige relativt sett bare fordi BNP synker, sier han.

Trusselen fra øst

Forholdet til Russland er alltid et tema når Nato-toppene samles, og Norge anklaget tidligere denne måneden Russland for å ha stått bak dataangrepet mot Stortinget i sommer.

Jens Stoltenberg sier Nato er bekymret over utviklingen.

- Vi har sett en forverring av forholdet til Russland. Trenden er at Russland moderniserer forsvaret sitt og står bak flere cyberangrep, sier han.

Stoltenberg peker på nettopp angrepet mot Stortinget som et eksempel på russiske cyberangrep mot Nato-land.

- Det er et alvorlig angrep, og det føyer seg inn i et mønster, sier Stoltenberg angrepet.

- Nato balanserer Russland ved å holde dem ansvarlig for handlingene deres og møte dem med sanksjoner, sier Nato-sjefen.

Han understreker samtidig at Nato nå satser mer på etterretning for å imøtekomme trusselen fra øst.

- Dette vil vare

At Russland forsøker å destabilisere Nato-land er noe Stoltenberg sier vil vedvare. Derfor er responsen fra Nato avgjørende.

- Dette vil vare. Det er noe vi må håndtere med bestemthet i en god stund framover, sier han.

Også atomvåpen er tema i Nato. Overfor Dagbladet påpeker forkjempere at et atomvåpenforbud at Jens Stoltenberg står i veien for å få Arbeiderpartiet med på nei-laget.

- Vi lever godt med en gretten Jens i Brussel. Dette får være Arbeiderpartiets problem. Når tidligere stats- og utenriksministere som Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik stiller seg bak atomvåpenforbudet, bør det være opplagt for alle at det rett og slett ikke er sant at norsk sikkerhet settes i fare, sier SV-veteran Stein Ørnhøi til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer