Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å svare

Forsvarsminister Grete Faremo vil ikke svare på kritikken fra forsvarskomitéen.

STILLE: Forsvarsminister Grete Faremo mener at det ikke er hennes jobb å svare på hvorfor bruken av ammunisjon som skader norske soldater ikke er blitt stanset, til tross for at hun har kjent til saken i flere år. Her sammen med forsvarssjef Harald Sunde.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
STILLE: Forsvarsminister Grete Faremo mener at det ikke er hennes jobb å svare på hvorfor bruken av ammunisjon som skader norske soldater ikke er blitt stanset, til tross for at hun har kjent til saken i flere år. Her sammen med forsvarssjef Harald Sunde. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Grete Faremo får refs fra forsvarskomitéen for sin håndtering av ammunisjonssaken, men mener at det ikke er hennes jobb å svare på kritikken.

Faremo har besøkt de norske soldatene i Afghanistan, og landet fredag kveld på Gardermoen. Dagbladet har vært i kontakt med departementet for å få et intervju med statsråden, men etter det Dagbladet forstår, var det flere i departmentet som mente at ministeren ikke burde svare.

- Statsråden henviser til forsvarssjefen i denne saken, den er fagmilitær, skriver pressevakt Ann Kristin Salbunes i en sms.

Saken dreier seg om at den nye, miljøvennlige ammunisjonen til forsvaret, forårsaker kvalme, søvnmangel og luftveisproblemer hos soldatene, såkalt metallfeber. Forsvaret har visst om saken i flere år, men først etter press fra hovedverneombudet, la forsvarssjef Harald Sunde ned forbud mot ammunisjonen i går.

- Kritikkverdig
Lederen av forsvarskomiéen mener statsråden burde ha svart.

- Dette er en politisk sak som har vært oppe i Stortinget mange ganger. Det er svært kritikkverdig at hun ikke vil svare. Hun bærer det politiske ansvaret, sier Ine Marie Eriksen Søreide (H).

- Dette er et nytt hakk i margen for Faremo. Det er en særdeles dårlig løsning fra forsvarsministrens side. Hvis hun ikke vet hva hun skal svare, så er det skuffende. Må hun snakke med Jens for å få lov til å si noe? Hennes lojalitet bør ligge hos soldatene, men hun virker mer opptatt av å tekkes sjefen, sier Frp-representant Jan Arild Ellingsen.

Begge mener at forsvarssjefen har gjort det riktige når han nå stanser all skyting med miljøammunisjonen, men mener det burde ha vært gjort for lenge siden.

Må redegjøre
Søreide og Ellingsen krever at Faremo kommer til Stortinget og redegjør for saken etter påske. Jan Arild Ellingsen vil sende henne skriftlige spørsmål til besvarelse.

- Hun bruker de norske soldatene som crash test dummies, og gambler med livene deres. Det er helt uakseptabelt, sa han til Dagbladet fredag kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media