«Ingen elsker Bamsegutt»

Nekter å svare

Siden NRK-serien «Ingen elsker bamsegutt» ble sluppet forrige uke, har mediestormen vokst seg større og større. Kringkastingssjefen sitter fortsatt stille i båten.

NRK-SJEF: Vibeke Fürst Haugen er kringkastingssjef. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NRK-SJEF: Vibeke Fürst Haugen er kringkastingssjef. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag forrige uke publiserte NRK dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt». I serien forteller Tore Strømøy om hvordan Jan-Egil Granfoss har kjempet mot det norske velferdssystemet i alle år, og at han bor på Filippinene med kone og sønn uten mulighet for å komme seg hjem til Norge.

To dager etter ble det, gjennom sosiale medier, gjort kjent at Sandnes-mannen ble sedelighetsdømt i 1991. Den informasjonen valgte NRK ikke å ta med i dokumentarserien.

Som en følge av dette har Dagbladet gjentatte ganger gjennom helga forsøkt å få en kommentar fra NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen.

Dagbladet forsøkte å ringe Haugen mandag klokka 10.01. Halvannen time seinere svarer hun på sms, hvor hun sier at hun er opptatt i dag og viser til kommunikasjonssjef i NRK, Christine Viland. Hun viser videre til pressevakta.

Ønsker uttalelse

Aftenpostens kommentator Christina Pletten, som i en kommentar fra fredag kveld omtalte det hun mener er flere problematiske forhold i Bamsegutt-dokumentaren, er i en ny kommentar mandag hard i sin kritikk av NRK og Vibeke Fürst Haugens håndtering av saken. Hun etterspør nå svar fra kringkastingssjefen.

«NRK har journalister over hele landet som gjør en god og viktig jobb, både lokalt og nasjonalt. De er også avhengig av tillit. Dette er Norges overlegent største mediehus og det mediet med mest gjennomslag» skriver hun, og fortsetter:

«Derfor er det nå viktig at NRKs ledelse kommer på banen og fjerner enhver tvil om hvilke standarder som gjelder. Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen har hittil ikke kommentert saken. Hun er den som har det øverste ansvaret for NRKs troverdighet. Det ansvaret må hun ta.» skriver Pletten.

Få svar

Dagbladet har spurt kringkastingssjefen om hvordan NRK følger opp saken internt, og hva hun vil si til de berørte - både Granfoss og familien, de fornærmede fra rettssaken i 1991, og NRK-seerne som bidro til kronerullingen før dommen ble kjent. I tillegg har hun fått spørsmål om hun vil bli tilgjengelig for intervju i løpet av den nærmeste tida - for å nevne noe.

«BAMSEGUTT»: Dokumentarskaper Tore Strømøy (til høyre) møtte Jan Egil «Bamsegutt» Granfoss på Filippinene. NRK besluttet i helga å midlertidig trekke tilbake dokumentaren, etter at det ble offentlig kjent at Granfoss er sedelighetsdømt. Foto: Kjetil Nesgård / NRK
«BAMSEGUTT»: Dokumentarskaper Tore Strømøy (til høyre) møtte Jan Egil «Bamsegutt» Granfoss på Filippinene. NRK besluttet i helga å midlertidig trekke tilbake dokumentaren, etter at det ble offentlig kjent at Granfoss er sedelighetsdømt. Foto: Kjetil Nesgård / NRK Vis mer

Pressevakta har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Dagbladet har også tatt kontakt med Tore Strømøy. Han viser til NRKs pressevakt.

Kommunikasjonsansvarlig med ansvar for «Ingen elsker bamsegutt», Nan Kristin Myhre, ber om å få spørsmål tilsendt på e-post. Den besvares av pressevakt Vetle Nielsen, som sier at det ikke er noen ny informasjon i saken.

- Vurderer tiltak

Nielsen viser imidlertid videre til distriktsdirektør i NRK, Marius Lillelien, og etikkredaktør Per Arne Kalbakk. Sistnevnte har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Lillelien skriver i en e-post til Dagbladet at det nå gjennomføres avdelingsmøter i NRK hvor TV-serien er tema, slik at folk kan få informasjon og formidle sitt syn.

- Og så vil vi helt sikkert komme tilbake til en evaluering og læringsdeling i neste fase, skriver Lillelien til Dagbladet.

På spørsmål om NRK har vært på besøk hos Granfoss på Filippinene for å filme mer, svarer Lillelien nei, men opplyser at det tidligere har vært diskutert om en oppfølgingsepisode kunne være aktuell.

- Men det jobbes ikke med nå. Nå handler det om å gjøre nye vurderinger av det eksisterende materialet.

- Hvordan jobber produksjonen med å ivareta Jan-Egil Granfoss og familien hans, i mediestormen som har vært de siste dagene?

- Vi følger ham opp med daglige samtaler og vurderer ytterligere tiltak, svarer Lillelien.

- Når vil serien bli tilgjengelig igjen?

- Nå gjør vi en ny, grundig vurdering av hva som skal til for å publisere serien på ny. Når den blir tilgjengelig, vil avhenge av de vurderingene.

Kjent med dom en måned før

En måned før serien skulle publiseres, ble redaksjonen i NRK kjent med at hovedpersonen var sedelighetsdømt i 1991. Granfoss mener selv at han ble uriktig dømt.

Dommen ble kjent for offentligheten fredag, to dager etter at serien ble sluppet. Da hadde en Spleis-innsamling for å hjelpe familien tilbake til Norge allerede samlet inn flere millioner kroner, og mediestormen ble et faktum.

NRK trekker tilbake dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» inntil videre. Video: NRK Vis mer

Søndag ettermiddag ble serien trukket, da NRK vil gjøre endringer i den.

Granfoss selv ønsket at dommen mot ham skulle komme fram, har hans advokat Leif Strøm uttalt. Likevel valgte altså NRK annerledes.

- Urettferdig behandlet

Advokaten forteller at «Bamsegutt» føler seg urettferdig behandlet, i den forstand at han mistenkes for å ha holdt tilbake opplysninger han egentlig ønsket at skulle komme fram.

- Det er lett for folk å tenke at han ikke hadde informert NRK, men fakta er at han ønsket at det skulle være med, og det ville jeg også ha rådet ham til, sier Strøm.

Distriktsdirektør i NRK, Marius Lillelien, sier til Dagbladet at de gjorde en selvstendig vurdering av om dommen skulle omtales eller ei.

- Vi gjorde en selvstendig vurdering av at dommen fra 1991 ikke var relevant for å fortelle historien om Granfoss og hans families situasjon i dag. Det var en feilvurdering. Vi har vært helt tydelige på at det var vår vurdering, og har i alle medier det siste døgnet vært helt klare på at det var NRK som gjorde en feil. Det bidrar forhåpentligvis til at ikke Granfoss mistenkes for å ha holdt tilbake, sier Lillelien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer