Guvernør Andrew Cuomo

Nekter å trekke seg: - Antidemokratisk

Men mister støtten blant sine egne.

ANKLAGER: Flere kvinner anklager New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, for seksuell trakassering. Foto: Erik Pendzich / Shutterstock / NTB
ANKLAGER: Flere kvinner anklager New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, for seksuell trakassering. Foto: Erik Pendzich / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det stormer rundt New Yorks guvernør, demokraten Andrew Cuomo. Ikke bare anklages nære medarbeidere av guvernøren for å ha dekket over hvor mange coronadødsfall det var på sykehjem i New York, men Cuomo selv blir anklaget for seksuell trakassering.

Fem kvinner har offentlig anklaget ham for upassende oppførsel. Washington Post skrev lørdag at tidligere ansatte hevder Cuomos oppførsel skapte en fiendtlig og giftig kultur på arbeidsplassen i flere tiår.

Nå har guvernøren mistet støtten til de demokratiske lederne i New Yorks delstatsforsamling, skriver Politico.

ANKLAGES: New York-guvernør Andrew Cuomo er i hardt vær etter flere anklager om seksuell trakassering. Hør historien til en av hans anklagere, Charlotte Bennett, i et intervju med CBS her. Vis mer

- Dypt foruroligende

Majoritetsleder Andrea Stewart-Cousins ber Cuomo om å gå av.

- New York er fortsatt midt i denne pandemien og står fortsatt overfor de samfunnsmessige, helsemessige og økonomiske konsekvensene av den. Vi må styre uten daglig distraksjon. Av hensyn til staten må guvernør Cuomo trekke seg, sier hun i en uttalelse.

Ikke lenge etterpå kom speaker Carl E. Heastie med en uttalelse.

MAJORITETSLEDER: Andrea Stewart-Cousins, majoritetsleder i delstatsforsamlingen. Foto: AP / NTB
MAJORITETSLEDER: Andrea Stewart-Cousins, majoritetsleder i delstatsforsamlingen. Foto: AP / NTB Vis mer
SPEAKER: Carl Heastie, speaker i delstatsforsamlingen i New York. Foto: AP / NTB
SPEAKER: Carl Heastie, speaker i delstatsforsamlingen i New York. Foto: AP / NTB Vis mer

- Anklagene mot guvernøren som har blitt rapportert de siste ukene har vært dypt foruroligende, og har ingen plass hos myndighetene, på en arbeidsplass eller noe annet sted.

Heastie fortsetter:

- Jeg deler Stewart-Cousins syn angående guvernørens evne til å fortsette å lede denne staten. Vi har mange utfordringer, men jeg tror det er tid for at guvernøren seriøst vurderer om han effektivt kan møte behovene til folket i New York.

Mens Cumo de siste dagene har beklaget sin oppførsel, i det minste erkjent at noen av tingene kvinnene sier er sant, har han også stemplet noen av anklagene som løgn, skriver AP.

- Jeg har aldri ment å gjøre noen ukomfortabel, sa Cuomo søndag. Han har nektet for berøre noen upassende.

- Antidemokratisk

Fram til nå har Cuomos allierte kunnet peke på at de fleste som ønsket at han skulle trekke seg, har vært demokrater som tidligere har vært kritiske til Cuomo eller støttet hans motstandere.

Stewart-Cousins uttalelse vil bringe sjokkbølger gjennom de statlige myndighetene, skriver nyhetskanalen NY1, som omtaler henne som dypt respektert. Dette vil trolig åpne opp for at flere topper vil kreve hans avskjedigelse.

Uttalelsene kom etter at Cuomo holdt en pressekonferanse, hvor han fortalte at han ikke kom til å trekke seg, fordi han er valgt av folket og ikke politikere, skriver The Guardian. Avisa omtaler Stewart-Cousins' og Heasties uttalelser som et stort nederlag for Cuomo.

- Jeg kommer ikke til å gå av på grunn av anklager. Premisset om å gå av på grunn av anklager er faktisk antidemokratisk, sa han.

Cuomo sa at de neste seks månedene vil avgjøre hvordan New York komme seg ut av pandemien.

- Jeg kommer ikke til å være distrahert, fordi det er for mye å gjøre for folket, sa han.

I en kort samtale før pressekonferansen skal Cuomo ha sagt til Stewart-Cousins at han ikke kom til å gi seg og at de må stille ham for riksrett om de ville ha ham ut av embetet. Det forteller en kilde til AP.

NEW YORK: Guvernør Andrew Cuomo er på gråten etter anklagene om seksuell trakassering. Video: AP Vis mer

Granskes

Lindsay Boylan er en av kvinnene som har stått fram. Hun var spesialrådgiver for Cumo på økonomisk utvikling, og har anklaget ham for å kysse henne mot hennes vilje og for å komme med upassende kommentarer.

Lørdag sa Charlotte Bennett, som jobbet på guvernørens kontor da hun var 25 år, til New York Times at Cuomo stilte henne upassende spørsmål om sexlivet hennes, blant annet om hun hadde hatt sex med eldre menn.

Hun fortalte at Cuomo aldri rørte henne, men at hun skjønte at Cuomo hadde et ønske om å ligge med henne, og at hun lurte på hvordan hun skulle komme seg ut av situasjonen.

New Yorks justisminister Letitia James har gått i gang med granskingen av anklagene mot guvernøren.

I slutten av februar erkjente Cuomo for første gang at noe av hans opptreden kan ha vært «for ufølsom og for personlig», og han fortalte at han vil samarbeide med granskingen.

Cuomo insisterte på at han aldri tok på noen på en upassende måte, eller forsøkte å innlede noe forhold. Men han sa han hadde ertet folk i et forsøk på å være «leken».

Han har også bedt om at folk venter på at etterforskningen skal bli ferdig før de dømmer ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer