Nekter å trekke seg

Per Ditlev-Simonsen hevder han er blitt truet av eks-svigersønnene. Ap, SV og RV krever at ordføreren trekker seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Per Ditlev-Simonsen har i dag forklart seg for Oslos kommunes forretningsutvalg.

- Jeg vil beklage hvor mye denne saken har skadet Oslo og Høyre. Det vil være tungt for meg hvis det skader valgkampen, sa ordføreren.

- Jeg beklager

- Det jeg skal forklare meg om, ligger langt tibake i tiden, sa Ditlev-Simonsen og fortsatte:

- Tidlig på 80-tallet opprettet min kone en konto etter at hennes far døde. Vi hadde særeie. Min kone døde i 1990. Jeg mottok halvannen million kroner i 1991. Det var på dette tidspunkt at jeg skulle innrapportert. Det skulle jeg selvfølgelig gjort, og jeg beklager, forklarte han.

Ditlev-Simonsen gir ekssvigersønnene en stor del av skylda for oppstyret som har oppstått.

- Mine ekssvigersønner har kjørt en massiv mediekampanje mot min datter, sa ordføreren.

- De har bevisst drevet mediekampanje i forbindelse med skilesmisseoppgjøret. De har kommet med trusler mot meg og brukt kontoen mot meg. Dette kom som lyn fra klar himmel i Dagens Næringsliv. Jeg trengte derfor litt tid, forklarte han.

Ordføreren forklarte at midlene, som ble kalt tantene i Sveits, gikk til hytta i Gålå.

Nekter å trekke seg

- Jeg vil betale det jeg skylder, selv om saken er foreldet, sa han.  

Trekker seg fra valgkampen

Høyre-leder Erna Solberg har krevd at Per Ditlev-Simonsen trekker seg fra valgkampen.

- Jeg deltar ikke i Høyres valgkampprogrammer. Jeg beklager at jeg nå har mistet tillit i Oslo. Jeg håper mine tolv år som ordfører kan rette opp noe av denne tilliten, sa Ditlev-Simonsen.

Ditlev-Simonsen ble grillet av gruppelederne fra de andre partiene, spesielt venstresida. SVs Knut Even Lindsjørn ville vite hvorfor og hvordan kontoen ble opprettet.

- Var du kjent med hvor pengene kom fra? spurte han.

- Jeg er ikke stand til å forklare hvordan pengene opprinnelig kom frem. Dette er penger fra fjern fortid etter min avdødes ekskones far.

Ordføreren så ydmyk og resignert ut mens han ble hardt presset av gruppelederne.

- Ser du ikke at å gå av er den naturlige følgen av denne situasjonen? spurte RVs Folkvord, som presset ordføreren hardest av alle.

- Jeg ser problemstillingen, men har ikke trukket den konklusjonen, svarte ordføreren. 

- Jeg tror jeg er kapabel til å utføre ordførerrollen fram til 17. oktober, da vi vil få en ny ordfører uansett, sa han.

- Skal betale

- Vil du be om å få utregnet hvor mye du skylder Oslos borgere? lurte Folkvord.

- Jeg ønsker å betale det jeg skylder, uavhengig av foreldelse.

RV-Folkvord lurte også på om ordføreren hadde noen tanker om hvorfor kontoen ble opprettet i Sveits.

- Nei, jeg kan ikke si at jeg gjorde meg noen spesielle tanker om det. Men vet i dag at disse midlene skulle vært innrapportert av meg da jeg overtok.

SVs Lindsjørn spurte også om ikke ordføreren burde trekke seg, men ga likevel uttrykk for sympati.

- Jeg tror det er viktig at vi skiller din innsats som ordfører og denne saken. Som ordfører er du imponerende. Jeg tror det vil tjene deg og byen at du trekker deg som vervet som ordfører, og at du bruker all mulig energi på å rydde opp i situasjonen.
 

Ap\'s Rune Gerhardsen var enig:

- Du har gjort en imponerende jobb som ordfører, og det er bra at du er villig til å rydde opp. Dette er en alvorlig sak, dette er ikke juridisk, men et moralsk spørsmål. Ordførerens rolle har liten praktisk betydning, men vi mener også at du bør trekke deg. Alle skal behandles likt i slike saker, sa han.

Ikke fornøyd

RVs Folkvord var etter Ditlev-Simonsens redegjørelse slett ikke tilfreds.

- Jeg synes du ikke har lagt noen kort på bordet, og vil fremme mistillitsforslag mot deg på neste bystyremøte, sa han. Dermed har tre av bystyrets partier - RV, SV, og Ap - krevd ordførerens avgang.

- Jeg vil ta med meg det som er sagt, og tenke gjennom situasjonen, men jeg står for det jeg sa tidligere. Men selvsagt skal jeg vurdere om jeg skal trekke meg eller ikke. Jeg vil komme tilbake til dette senere, eventuelt. Jeg håper jeg fortsatt har tillit, sa han.

Det vil ikke være flertall for å felle Ditlev-Simonsen, da Venstre, KrF, Frp og Høyre selv har gjort det klart at de ikke vil kreve at han går av.

Etter at Ditlev-Simonsen hadde forklart seg for politikerkollegaene, i en debatt han selv ledet som møteleder, måtte han forklare seg for pressen.

- Dette er ikke noe morsomt. Dette har vært forferdelig belastende for min familie, barn og barnebarn, sa han etter møtet i forretningsutvalget.

Ditlev-Simonsen trakk paralleller til andre saker der enkeltpersoner har blitt hengt ut i media de siste årene.

- Det er vondt å få slik mistillit mot meg, men nå skal jeg la møtet synke inn, så får vi ta det opp ved neste bystyre og vurdere min stilling opp mot det, sa han.

Demonstrasjon før møtet RV med Erling Folkvord i spissen demonstrerte utenfor rådhuset i forkant av møtet i forretningsutvalget klokka 14.00. Folkvord krevde at Høyre-ordføreren måtte levere sin avskjedssøknad i det kommende møtet.


- Jeg synes den saken beviser hva slags politikk Forretnings-Høyre står for. Han må gå av som ordfører for å statuere et eksempel på at skattesnyteri er noe Oslos innbyggere ikke godtar, sa Folkvord til Dagbladet.no.

- Snyter på skatten
I sin appell utenfor rådhuset sa Folkvord at de som snyter på skatten, bidrar til dyrere hjemmehjelp og sykeplasser og færre lærere i samfunnet.

- Han (ordføreren) er en av de som har satt en standard for at det er okei å snyte på skatten og bryte norske skattelover, sa Folkvord.

BLE GRILLET: En tydelig ubekvem Per Ditlev-Simonsen måtte stå til rette for pengene på Sveits-kontoen under møtet i forretningsutvalget.
DEMONSTRERTE: RV, med Erling Folkvord i spissen, demonstrerte foran rådhuset i forkant av møtet.
KREVDE SVAR: SVs gruppeleder i bystyret, Knut Even Lindsjørn, som sammen med Ap og RV også krevde Ditlev-Simonsens avgang.