LOKKET MED TOG: Norsk politi har hele tida ment at mannen skulle fraktes med fly til Frankfurt, men i anmodningen fra tysk påtalemyndighet heter det at mannen må ta tog for at reiseutgiftene skulle dekkes. Oslo tingrett avslo imidlertid anmodning fra tyskerne. Foto: Boris Roessler/Scanpix
LOKKET MED TOG: Norsk politi har hele tida ment at mannen skulle fraktes med fly til Frankfurt, men i anmodningen fra tysk påtalemyndighet heter det at mannen må ta tog for at reiseutgiftene skulle dekkes. Oslo tingrett avslo imidlertid anmodning fra tyskerne. Foto: Boris Roessler/ScanpixVis mer

Nekter å tvangssende nordmann til Tyskland

Tyskerne lokket den straffedømte og ryggplagede nordmannen med tog på første klasse, men Oslo tingrett gir ikke nordmannen til tyskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hovedregelen i den norske Utleveringsloven av 1975 fastslår i paragraf 2:

«Norsk statsborger skal ikke utleveres.»

Likevel har den tyske domstolen Frankfurt am Main begjært en 51 år gammel norsk statsborger fra Asker midlertidig overført til Tyskland etter paragraf 25. 4 i samme lov (se faktaboks). De ønsker at den straffedømte mannen skal vitne i en omfattende narkotikasak i Tyskland. Ifølge Justisdepartementet finnes det ingen statistikk, men anmodninger fra utlandet om utlevering av nordmenn er uhyre sjeldent.

51-åringen er tidligere dømt i samme sak i Norge for medvirkning til oppbevaring av 67 kilo hasj. I forkant av pågripelsen ble han og en annen nordmann spanet på. Da ble de også klar over den angivelige kureren fra Tyskland. Norsk politiet sendte over sitt etterforskningsmateriale til sin tyske kolleger som besluttet å pågripe og tiltale ham. Det er i den rettssaken den tyske påtalemyndigheten ønsker at nordmannen nå skal vitne fredag neste uke.

Derfor har Frankfurt am Main herredsrett anmodet norske myndigheter gjennom Justis- og beredskapsdepartementet om midlertidig overføring av nordmannen. Departementet sendte begjæringen videre til Riksadvokaten som igjen ga den til Oslo politidistrikt. Politiet gikk til retten fordi nordmannen nekter å reise til Frankfurt.

Ryggplager I en kjennelse fra Oslo tingrett kommer det fram at mannen har store plager med ryggen. Han hevder han er ferdig med saken og ikke har noe å tilføre den som vitne, og varslet i retten at han kom til å forholde seg taus om han ble tvangssendt til Tyskland.

Han hevdet videre at han helsemessig ikke er i stand til å sitte på et fly til Tyskland. I tyskernes anmodning legges det til grunn at dersom 51-åringen skal kunne få dekket sine reisekostnader må han ta toget til Tyskland. Selv om tyskerne tilbyr første klasse-billett, er en togtur sørover i europa lite fristende for nordmannen.

Oslo tingrett bemerker at selv om nordmenn som hovedregel ikke skal utleveres til andre land, ligger det en åpning for å sende nordmenn ut av landet til bruk i straffesaker i fremmede stater. Ifølge utlendingsloven paragraf 25 nummer 1 kan domstolen bestemme at personer som sitter fengslet på grunn av en straffbar handling skal sendes ut for å avhøres som vitne eller framstilles til konfrontasjon.

Tyskland fikk nei Til tross for dette kom Oslo tingrett fram til at Tyskland ikke skal få overført nordmannen.

FORSTÅR IKKE OPPSTYRET: Nordmannens advokat, Ketil Magnus Berg, sier hans klient er prinsipielt i mot at han som norsk statsborger skal tvangssendes til et annet land for å vitne. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FORSTÅR IKKE OPPSTYRET: Nordmannens advokat, Ketil Magnus Berg, sier hans klient er prinsipielt i mot at han som norsk statsborger skal tvangssendes til et annet land for å vitne. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Grunnlaget for avslaget er nordmannens ryggplager. Tysk påtalemyndighet bemerker i sin anmodning at mannen ikke har plikt til å besvare spørsmål i retten og at de alternativt kan gjennomføre et vitnemål over videokonferanse.

51-åringens advokat er overrasket over at tysk påtalemyndighet setter i gang et så stort apparat for å få en nordmann til å vitne i Tyskland.

- De kunne gjennomført dette med en videokonferanse. Min klient synes, i tillegg til helseplagene en reise ville medført, det prinsipielt er feil at han som norsk statsborger skal tvangssendes til Tyskland for å vitne. Det foreligger også en arrestordre mot ham i Tyskland, som han er usikker på hva innebærer, sier advokat Ketil Magnus Berg til Dagbladet.

Oslo-politiet avventer videre beskjed fra tyske kolleger for å avgjøre om de skal anke kjennelsen. De har hele tida planlagt å frakte nordmannen med fly til Tyskland.

- Vi er ikke enig med tingretten. Vi mener en ryggprolaps ikke er tilstrekkelig grunn til ikke å overføre den innsatte, sier politiadvokat Vegar Munthe Ommedal ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.