Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å utlevere de andre

35-åringen la korta på bordet i Nordea-saken og fikk i belønning en tilståelsesdom. Nå venter snart tiltale mot de fem andre som er sikta for 90-millionbedrageriet.

DØMT: En 35 år gammel mann er dømt til fire år og ti måneders fengsel i en tilståelsesdom. Han erkjenner å ha vært med på Nordea-svindelen, men nekter å utlevere andre personer i saken. Foto: Nordea/Politiet
DØMT: En 35 år gammel mann er dømt til fire år og ti måneders fengsel i en tilståelsesdom. Han erkjenner å ha vært med på Nordea-svindelen, men nekter å utlevere andre personer i saken. Foto: Nordea/Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35-åringen var den første som ble pågrepet i gigantsvindelen mot Nordea i fjor sommer. Nå har han lagt korta på bordet og i en tilståelsesdom i Oslo tingrett er han dømt til fire år og ti måneder fengsel. Fem andre personer er siktet i saken. 

Den tidligere straffedømte 35-åringen innrømmer at han den 20. juli 2010 møtte opp i Nordeas filial på Tveita i Oslo med en falsk fullmakt som ga ham retten til å disponere Block Wathne-enken Randi Nilsens konto. Deretter tappet han 89,2 millioner kroner fra kvinnens Nordea-konto til sin egen og kontoer i Dubai.

- Ikke hovedmann Den tidligere straffedømte 35-åringen har tidligere blitt omtalt som hovedmannen i Nordea-svindelen. Samtlige seks siktede i Nordea-saken har vært siktet etter straffelovens paragraf 60 a om organisert kriminalitet- den såkalte «mafiaparagrafen», men slapp unna i tiltalen.

- Vi mener han ikke var en sentral person, men en soldat i spillet, sier politiadvokat Frank Grimstad Jensen til Dagbladet.

FALSK FULLMAKT: Med falsk fullmakt og ved å utgi seg å være en av Norges rikeste kvinner, overførte personene til sammen 89,2 millioner kroner til kontoer i Dubai. Pengene er stadig ikke kommet til rette. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FALSK FULLMAKT: Med falsk fullmakt og ved å utgi seg å være en av Norges rikeste kvinner, overførte personene til sammen 89,2 millioner kroner til kontoer i Dubai. Pengene er stadig ikke kommet til rette. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Politiet mener heller ikke den mystiske kvinnen (49) fra overvåkningskameraene var sentral, men at det var nødvendig med en kvinne som kunne utgi seg for å være Randi Nilsen. Heller ikke bankfunksjonæren i Nordea, som skal ha hjulpet til med transaksjonene, anses blant kjernen i grupperingen.

- Vi mener de er en del av en organisert gruppe, men vi mener disse tre ikke utgjør kjernen, sier Grimstad Jensen.

Snart tiltale Politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken, men regner med at de vil innstille på tiltale mot de fem resterende siktede i saken. Disse er alle foreløpig siktet etter den såkalte «mafiaparagrafen».

- Vi har god fremgang og regner med å innstille på tiltale innen St.Hansaften i juni, sier politiadvokaten .

VIL TA UT TILTALE: Politiadvokat Frank Grimstad Jensen sier politiet vil innstille på tiltale mot de fem andre i løpet av våren. Foto:
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
VIL TA UT TILTALE: Politiadvokat Frank Grimstad Jensen sier politiet vil innstille på tiltale mot de fem andre i løpet av våren. Foto: Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Selv om 35-åringen erkjente alt i retten, nekter han å utlevere eller snakke om andre personer i saken. Retten mener det ville gitt betydelig utslag i straffen. Mannens forsvarer, Steinar Glimsholt, ønsker ikke å kommentere dommen.

Penga borte Millionutbyttet fra Nordea-svindelen har ennå ikke kommet til rette.

- Vi føler samarbeidet med Dubai er bra, men det er en utfordring å samarbeide med et land som få andre har erfaring å samarbeide med. Ting tar tid, men vi har inntrykk av at de ikke er interessert i å være et land der slik kriminalitet foregår, sier Grimstad Jensen, som legger til at norsk politiet i forrige uke var i Dubai i forbindelse med etterforskningen.

Svindlet Spetalen Den dømte 35-åringen erkjente også i retten at han også den 13. november 2009 forledet ansatte ved DnB NOR på Grensen i Oslo til å utbetale seg 4 710 000 kroner fra en konto tilhørende Eigil Stray Spetalen - lillebroren til investoren Øystein Stray Spetalen. Det gjorde han ved å legitmere seg med et falskt førerkort og Posten ID-kort med Spetalens navn, men eget bilde. Mannen ble også dømt til å betale 4,7 millioner kroner i erstatning til banken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media