Eirik Jensen-saken

- Nekter å utlevere dokumenter

Eirik Jensens nye advokat, Farid Bouras, har ikke fått tilsendt dokumentene i Jensen-saken fra Sigurd Klomsæt. Bouras har klaget ham inn for Disiplinærnemnda for advokater.

KREVER SAKSDOKUMENTENE: Eirik Jensen krever å få utlevert saksdokumentene fra sin tidligere forsvarer – advokat Sigurd Klomsæt. Foto: Gunnar Hultgreen / DAGBLADET
KREVER SAKSDOKUMENTENE: Eirik Jensen krever å få utlevert saksdokumentene fra sin tidligere forsvarer – advokat Sigurd Klomsæt. Foto: Gunnar Hultgreen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet krever nå at advokaten utleverer sakens dokumenter.

Sigurd Klomsæt har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Men ifølge advokat Farid Bouras har ikke Klomsæt ønsket å utlevere sakens dokumenter til ham.

- Klomsæts obstruksjon og nektelse av å utlevere Jensens dokumenter medfører en forsinkelse. Både i gjenåpningsprosessen, som Klomsæt i mediene har hevdet var klar til innlevering i løpet av en til to uker. Tilbakeholdelsen av dokumenter kan også medføre risiko for rettstap i EMD-prosessen (Den europeiske menneskerettsdomstolen, red.anm.), sier advokat Farid Bouras til Dagbladet.

NEKTER: Advokat Sigurd Klomsæt nekter å levere saksdokumentene til Eirik Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB
NEKTER: Advokat Sigurd Klomsæt nekter å levere saksdokumentene til Eirik Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Skar seg

I klagen advokat Bouras har sendt til Disiplinærnemnda for advokater heter det:

«Jeg ber også om Disiplinærnemndas hjelp til å få oversendt alle saksdokumenter advokat Klomsæt har skaffet i løpet av oppdraget (utenom selve politisaken som jeg på vanlig måte får direkte fra Spesialenheten), herunder mailer, rapporter m.v. som ifølge ham vil sikre gjenåpning. Det kan ikke være nødvendig å gå veien via å begjære ham rettslig avhørt for å skaffe dokumentene og deres innhold».

PÅGREPET: Eirik Jensen er ført inn på bakrommet, hvor han ble pågrepet av Spesialenheten. Foto: Trym Mogen Vis mer

I flere år var det et team ledet av advokat John Christian Elden som forsvarte den nå dømte politimannen Eirik Jensen. Jensen ble i juni 2020 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling.

I vinter byttet Jensen til advokat Sigurd Klomsæt.

Men for noen uker siden skar det seg fullstendig mellom Jensen og Klomsæt. Spesielt ille skal relasjonen ha blitt mellom Jensens samboer Ragna Vikre, Eirik Jensens søster og Sigurd Klomsæt.

Tilsynsrådet

Etter at advokat Bouras klaget Klomsæt inn for Disiplinærnemnda for advokater, har Tilsynsrådet for advokatvirksomhet grepet inn. I et brev til Klomsæt, datert 10. august i år, blir Klomsæt pålagt å utlevere sakens dokumenter.

I brevet heter det:

«Vi kan ikke se at det foreligger noe grunnlag for å nekte å utlevere dokumentasjonen som bedt om, og vi forutsetter at dette nå blir gjort».

Og videre heter det i brevet fra Tilsynsrådet til Klomsæt:

«Vi imøteser din tilbakemelding på at utlevering er gjennomført snarest, og senest innen 16. august 2021».

KLAGER INN NORGE: Den korrupsjonsdømte tidligere politimannen Eirik Jensen klager Norge inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

«Skader Jensen»

Advokat Farid Bouras er oppgitt over det han oppfatter som et forsøk på å skade Eirik Jensen, og det videre arbeidet med å få dommen på 21 års fengsel opphevet.

- Vi har allerede mistet mange uker. Det er nå en måned siden vi anmodet om å få sakens dokumenter. Det er i strid med Regler for god advokatskikk og de forsvarsetiske retningslinjer, sier Farid Bouras.

ADVOKATSKIKK: Eirik Jensen forsvarer, advokat Farid Bouras, mener advokat Klomsæts oppførsel skader Eirik Jensen. Foto: Henning Lillegård / DAGBLADET
ADVOKATSKIKK: Eirik Jensen forsvarer, advokat Farid Bouras, mener advokat Klomsæts oppførsel skader Eirik Jensen. Foto: Henning Lillegård / DAGBLADET Vis mer

- Hvem er det som taper på at advokat Klomsæt ikke vil utlevere sakens dokumenter?

- Saksdokumentene tilhører Eirik Jensen. Klomsæt har til mediene uttalt at han har innhentet sikre bevis for at Jensen i løpet av et år er en fri mann. Nå opplever Eirik Jensen at hans tidligere advokat underslår saksdokumenter og innhentede opplysninger som kan være viktig for både en gjenåpning av straffesaken og klagesaken til Den europeiske menneskerettsdomstolen. Det er åpenbart at det kan skade Eirik Jensen og hans sak, sier Farid Bouras til Dagbladet.

Til tross for flere forsøk har advokat Sigurd Klomsæt ikke besvart Dagbladets henvendelser. Dagbladet har vært i kontakt med Tilsynsrådet for advokatvirksomhet for informasjon om saken.

- Det er ikke vanlig at vi sender ut slike brev, sier administrerende direktør Dag Eriksen i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet til Dagbladet, uten å kommentere saken ytterligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer