Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å være Frp-kaptein for regjeringens B-lag

Parlamentarisk leder Harald T. Nesvik aksepterer ikke rollen som sandpåstrøer.

NUMMER TRE: - Fremskrittspartiet har bare hatt to parlamentariske ledere før meg, Carl I. Hagen og Siv Jensen. Det er store sko å fylle, sier Harald Tom Nesvik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NUMMER TRE: - Fremskrittspartiet har bare hatt to parlamentariske ledere før meg, Carl I. Hagen og Siv Jensen. Det er store sko å fylle, sier Harald Tom Nesvik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Harald Tom Nesviks hovedoppgave er å forhindre at Frp's stortingsgruppe blir regjeringens B-lag.

Partiets ferske parlamentariske leder mener at kommunikasjonen mellom regjeringskontorene og partigruppene går begge veier.

Sandpåstrøing - Denne gjengen som jeg har rundt meg i Frp på Stortinget, vi 29 som sitter her, vi kommer ikke til å vente på ferdig utformet politikk for så å strø sand på den.

Verken jeg eller andre Frp-representanter ville akseptert en rolle som sandpåstrøer. Sånn funker ikke denne stortingsgruppen og det vet de som sitter i regjeringen, sier Harald Tom Nesvik.

Politisk verksted Sunnmøringen hadde 16 års fartstid på Stortinget da han ble utnevnt til kaptein på Fremskrittspartiets stortingsskute. Han er krystallklar på hva han forventer av samarbeidet med regjeringsapparatet.

- Stortingsgruppene til Høyre og Frp skal være involvert i alt som skjer.

- Vi skal være et politisk verksted og premissleverandører for regjeringen. Det betyr at vi skal jobbe fram saker som regjeringen skal fremme, sier Nesvik.

Mer interessant Slik beskriver han forskjellen på den rødgrønne og den blåblå regjeringen:

- De kom med ferdige proposisjoner til Stortinget etter å ha tatt debatten og gjort vedtaket i regjeringsbygget.

- Sånn er det ikke nå. Jeg har akkurat tre saker i gruppestyret i dag, saker der vi foreslår hva som skal være regjeringens politikk på disse områdene. Det involverer stortingsgruppene og gjør det fryktelig mye mer interessant å være stortingspolitiker, mener Nesvik.

Modige Erna - Jeg vil få skryte av både våre statsråder og Høyres statsråder for den gode dialogen de bidrar til overfor oss på Stortinget. Nøkkelen for å lykkes, som jeg stresser veldig, er at vi involveres tidlig i den politiske prosessen.

- Den åpne og modige stilen som Erna og Siv har lagt seg på har ført til en helt annen hverdag for stortingspolitikerne.

- Våre folk er med når statsrådene er ute og reiser. Når en Høyre-statsråd drar til mitt fylke, Møre og Romsdal, inviteres jeg med. På samme måte som Høyre-representanter inviteres med når en Frp-statsråd skal til vedkommendes hjemfylke, sier Nesvik.

Ny personlig stil Som parlamentarisk leder har han valgt å legge om stilen.

- Jeg har vel alltid vært kjent som en litt brå person og har måttet endre meg betydelig i den nye rollen jeg har fått.

Nå skal jeg bidra til å bygge et team som kan samarbeide på tvers av partigrensene. Vi må spille hverandre gode og er avhengig av gode personrelasjoner for å lykkes i de politiske forhandlingene.

Den første prøvesteinen var behandlingen av tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet. Måten vi loset det gjennom sammen med Høyre, KrF og Venstre her på Stortinget lover godt, sier Harald T. Nesvik.

Ragnarokk Han minner om hva kritikerne spådde før valget.

- Vi ble jo dømt nord og ned, det skulle bli ragnarokk, hvis vi slapp til i regjeringen. Nå ser våre politiske motstandere at vi er i stand til å ta styre og ta ansvar.

Hele Norges coronakart