Plastavfall:

Nekter å være søppelfylling for USA og Canada

Nå sender de tilbake 83 konteinere med plast.

RETURNERER: Etter at det ble funnet 83 konteinere med plast i Kambodsja, sendes de nå tilbake til USA og Canada - der de kom fra. Foto: AP Photo / Sea Seakleng
RETURNERER: Etter at det ble funnet 83 konteinere med plast i Kambodsja, sendes de nå tilbake til USA og Canada - der de kom fra. Foto: AP Photo / Sea SeaklengVis mer

Kambodsja er det siste av flere asiatiske land som nå sender søpla tilbake dit det kom fra. Myndighetene har gjort det klart at 1.600 tonn med avfall skal returneres – til USA og Canada. Det skriver CNN.

Forrige tirsdag ble det funnet 83 konteinere med plast på det enorme havneområdet i Sihanoukville. 70 av dem fra USA, 13 kom fra Canada. Konteinerne var merket med «resirkulerbart avfall», men ingen av de merket med «plast».

Tollmyndighetene har nå startet en gransking for å finne ut hvordan konteinerne har endt opp i Kambodsja, og hvilke selskaper som står bak. Dersom de blir funnet vil de få en bot og må møte i retten.

ENORME MENGDER: Årlig havner rundt 600 000 tonn «spøkelsesnett» i havene. Ifølge FN blir 380 000 marine pattedyr drept hvert år, som følge at de vikles inn og blir fanget i fiskenettene. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Kambodsja er et land der plast er drastisk problem. Enorme mengder plastavfall, lite offentlig bevissthet og en infrastruktur som ikke er i stand til å imøtegå problemet, tilsier at de har nok med sitt.

- Kambodsja er ikke en søppelkasse for land som vil bli kvitt plast og utdatert e-avfall. Vi vil overhodet ikke ta imot eller gjenvinne dette avfallet, sier Neth Pheaktra, statssekretær i miljøverndepartementet.

Dette er bare det siste tilfellet av den globale søppelkrisa.

Kina bannlyste all plast

Elektronisk avfall, plast og annet søppel blir i hovedsak sendt fra vestlige land til Sørøst-Asia.

I fjor bannlyste Kina all import av plastavfall, som en del av innsatsen for å rydde opp i egen hage. Beslutningen skapte stor uro i den internasjonal søppelbransjen, da mellomleddet måtte finne nye havner å levere søpla – som Malaysia og Filippinene.

Den internasjonale søppelhandelen er enorm og tusenvis av fabrikker uten lisens opererer i hele Asia. Tidligere i år avdekket myndighetene i Malaysia 148 ulovlige fabrikker som forurenser lokalsamfunn med giftige utslipp både i luft og vann. Over 450 tonn ble returnert til Storbritannia, Canada, USA, Japan og Nederland.

LANG KAMP: Miljøaktivister tok til motmæle allerede 9. september 2015 i Manila, Filippinene.
LANG KAMP: Miljøaktivister tok til motmæle allerede 9. september 2015 i Manila, Filippinene. Vis mer

Filippinene og Canada hadde også en diplomatisk dragkamp over importert søppel. Konflikten ble så oppheta at den filippinske presidenten, Rodrigo Duterte, kalte hjem sin ambassadør i Ottawa – før Canada gikk med på ta tilbake nesten 2.500 tonn med søppel i mai.

I mai sendte også Malaysia tilbake 450 tonn plast til deres opprinnelsesland, deriblant Storbritannia, Canada, USA, Japan og Nederland.

Prøver å samarbeide

Tross uoverensstemmelser over hvor søpla hører hjemme, blir det gjort tiltak for å hanskes med problemet. 187 land har godkjent å kontrollere bevegelsene til plastavfall ved de nasjonale grensene, gjennom den internasjonale Basel-konvensjonen.

Selv om smutthullene er mange og profitten stor i bransjen, fikk avtalen en varm velkomst på veien mot å gjenopprette balansen og ansvarlighet overfor den globale håndteringen av plastavfall, sier World Wildlife Fund.