Nekter å vitne i britisk Diana-rettsak

Franske paparazzier tilstede under bilulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Paparazziene, som fulgte prinsesse Dianas bil den skjebnesvangre natten, nekter å uttale seg i den pågående granskningen av hennes død.

Britisk rettssystem har ingen myndighet overfor franske statsborgere og kan dermed ikke tvinge dem til å vitne.

Dommer Lord Scott Baker som leder likskuet, er ifølge BBC News skuffet over at de franske myndighetene ikke ønsker å påvirke fotografene til å avgi en forklaring.

Skremt av advokatene

Det var i utgangspunktet satt av to dager til paparazzienes forklaring, som skulle foregå som videokonferanse mellom London og Paris.

Alle de stevnede fotografene valgte derimot å trekke seg, etter at det første franske vitnet, Stephane Darmon, fikk meget hard medfart av de britiske advokatene i rettssalen.

Darmon tok selv ingen bilder under Diana-biljakten. Han kjørte motorsykkel, med fotograf Romuald Rat bakpå.

Ønsker ikke å bruke tvang

SKUFFET: Lord Scott Baker som leder granskningen sier at han er skuffet over franskmennenes manglende vilje til å samarbeide når det kommer til fotograf-vitner. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
SKUFFET: Lord Scott Baker som leder granskningen sier at han er skuffet over franskmennenes manglende vilje til å samarbeide når det kommer til fotograf-vitner. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

De franske myndighetene har oppgitt to grunner til at de ikke ønsker å blande seg inn i fotografenes avgjørelse, ifølge Baker.

Fransk politi gjennomførte selv et likskue der fotografene vitnet og ble frikjent. Retten konkluderte med at fotografene befant seg for langt unna til å kunne framprovosere ulykken.

- Paparazziene har ingenting mer å tilføye, sa Baker.

- De franske myndighetene ønsker heller ikke å tvinge noen til å vitne, siden det kan skade forholdet mellom media, myndighetene og offentligheten. Noe jeg har full forståelse for.

Lang prosess

Juryen må nå avgjøre om de tidligere avlagte vitneprovene skal gjelde i denne runden.

Flere av de involverte partene, blant disse Dodi Al Fayeds far, Mohamed, har protestert på denne framgangsmåten, siden den fratar advokatene mulighet til å forhøre vitnene.

Granskningen skal etter planen pågå de neste fem månedene.

SISTE ØYEBLIKK: Her er prinsesse Diana avbildet sammen med sin kjæreste Dodi Al-Fayed like før deres bil krasjet med en stolpe i Pont de l\'Alma-tunnellen i Paris.