Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter ansatte pensjon

37 Rimi-ansatte i Trondheim anker en dom til Høyesterett i kampen for å beholde sin pensjonsordning. De mener Hakon-eier Stein Erik Hagen har råd til å la de ansatte ha en pensjonsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Butikk- og regnskapsmedarbeiderne ved Rimi Stormarked ved KBS kjøpesenter i Trondheim krevde å få beholde sin gunstige tilleggspensjonsordning etter en intern fusjon i Hakon Gruppen, men tapte saken i Frostating lagmannsrett.

- Blir denne dommen stående, betyr det at arbeidsgivere vil kunne fjerne goder som for eksempel pensjonsordninger med et pennestrøk.

Dommen svekker betydningen av en arbeidskontrakt, sier informasjonssekretær Ove Magnus i Handel og Kontor i Norge til Dagbladet.

- Grisk eier

Handel og Kontor mener Hakon Gruppen i denne saken framstår som en grisk kapitaleier som i stedet for å la alle ansatte i konsernet få en pensjonsavtale, kjemper med nebb og klør for å oppheve den ene pensjonsavtalen som finnes i konsernet.

Striden i Trondheim har sin bakgrunn i en fusjon i 1999 mellom de to selskapene Hakon Nord AS og Hakon Detalj AS. De to har samme eiere.

Samtidig fjernet Hakon Gruppen, som eies av blant andre milliardæren Stein Erik Hagen, en pensjonsavtale som hadde eksistert i over 20 år.

Verken avtalens alder eller det faktum at ni av de ansatte kunne vise til at den var omtalt i de skriftlige arbeidskontraktene deres, var nok til å overbevise byretten og lagmannsretten om at pensjonsordningen var en rettighet for de ansatte. Retten mener at de skriftlige arbeidsavtalene ikke kan betraktes som avtaler mellom arbeidsgiver og ansatt. De er bare informasjon om hvilke ordninger som til enhver tid gjelder i bedriften.

Store utgifter

De ansatte er tilbudt å betale inn premien selv, noe som ville koste dem alt fra vel 6000 kroner til 49000 kroner i året.

- Ved fusjoner er det viktig at de tillitsvalgte passer på å få med slike forhold i avtalen, ellers kan det bli problemer etterpå. Det ser vi stadig vekk, sier Ove Magnus Halkjær i Handel og Kontor.

Det er Høyesteretts kjæremålsutvalg som først skal ta stilling til om saken blir behandlet av Høyesterett.

Informasjonsdirektør i Hakon Gruppen, Christian Sulheim, har ingen kommentar til saken, men tar til etterretning at de ansatte i Trondheim anker den.

Han presiserer at Stein Erik Hagens familie gjennom selskapet Canica i dag bare eier 20 prosent av Hakon Gruppen.

ANKER: Randi Sjøvold (til venstre), Vigdis Fjølstad, Inger Iversen, Tove Sæther og Bjørg Skåren er blant de 37 som går til sak mot Hakon Gruppen for å få beholde pensjonsordningen. Dette bildet er tatt i desember i fjor.Foto: TOM E. ØSTHUUS
Hele Norges coronakart