Nekter avhør i protest

I en pause i fengslingsmøtet på Lillestrøm avtalte Per Kristian Orderud at han skulle stille opp i et nytt politiavhør i neste uke. Men i går kom kjennelsen om åtte ukers varetektsfengsling. Det gjorde Orderud og hans forsvarer Cato Schiøtz så oppgitte at de trakk seg fra avtalen med politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til og med temaene for avhøret ble avtalt med Kripos-etterforsker Espen Erdal - før gårsdagens kjennelse.

For å komme videre med etterforskningen er politiet helt avhengig av å få de siktede i tale. Spesielt har etterforskerne mange spørsmål å stille Per Kristian og Veronica Orderud.

Politiet tror at det er ektefellene som har utført selve drapet, enten sammen eller ved at den ene har gjort det med den andres viten.

Stor betydning

Av den grunn er politiet oppsatt på å få ekteparet tilbake i avhørssituasjonen, og gårsdagens avtale med Per Kristian Orderud var av stor betydning.

Av samme grunn var skuffelsen i etterforskningsledelsen stor da advokat Cato Schiøtz i går ettermiddag meddelte at det ikke ville bli noe nytt avhør likevel i neste uke.

- Da jeg fikk kjennelsen om åtte ukers varetektsfengsling, ble jeg så desillusjonert at jeg gjorde en ny vurdering av spørsmålet om nytt avhør, sier advokat Cato Schiøtz til Dagbladet.

Han sier at det nå ikke kommer på tale med noe nytt avhør før lagmannsretten har avgjort fengslingsspørsmålet. Hvis lagmannsretten samtykker til fengsling i åtte nye uker, er det fare for at politiet ikke får gjort noen nye avhør med den drapssiktede gardbrukeren.

Per Kristian Orderud er den eneste av de fire siktede som har stilt opp i politiavhør den siste måneden. I gårsdagens fengslingskjennelse har Nedre Romerike forhørsrett lagt betydelig vekt på at etterforskningen tar lang tid fordi de siktede ikke vil forklare seg. Det var en viktig grunn til at retten ga politiet medhold i åtte uker, noe som er dobbelt så lenge som det som norsk lov sier skal være hovedregelen.

Kjennelsen fra forhørsretten er en indirekte kritikk mot de siktede og deres forsvarere for at de siktede har benyttet seg av retten sin til å nekte å forklare seg.

Forhørsrettsdommeren la ikke vekt på at i alle fall Per Kristian Orderud har stilt opp i ett avhør den siste måneden.

Positiv

Både Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo har gjort det klinkende klart at de ikke stiller opp i nye avhør før saken er ferdig etterforsket, og det er avklart om det blir tatt ut tiltalebeslutning mot noen.

Veronica Orderud er derimot positiv til å gå i nye avhør.

- Vi har ikke noen negativ holdning til nye avhør. Det har bare vært en midlertidig pause i avhørene, fordi vi prøver å få hennes helsemessige situasjon til å stabilisere seg, sier hennes forsvarer, advokat Frode Sulland.

- I løpet av et par- tre ukers tid tror jeg at Veronica vil la seg avhøre.

Ekteparet Orderud fikk i går prate sammen i enerom.

Det samme fikk de to ekskjærestene Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo.