Nekter avhør

BERLIN (Dagbladet): Spionsiktede Stein Viksveen (60) nekter å komme til Norge for å møte til rettslig avhør hos påtalemyndigheten, slik han er innkalt til torsdag og fredag. Begrunnelsen er at han fortsatt nektes innsyn i siktelsen. Viksveen nekter fortsatt blankt for at han er identisk med Stasis norske storspion «Lanze».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viksveen nekter fortsatt blankt for at han er identisk med Stasis norske storspion "Lanze".

- Jeg ser ingen hensikt i å møte til avhør så lenge jeg ikke får vite hva jeg er siktet for. Jeg aner like lite om hva jeg er anklaget for i dag som da politiet ransaket mitt kontor i Brussel og mine boliger, der og i Stavanger, i november i fjor, sier Viksveen til Dagbladet.

- Etter å ha vurdert innkallingen over helga, tok jeg min avgjørelse i samråd med min forsvarer, fortsetter han.

Den spionsiktedes advokat, Atle Helljesen, gikk inn for at Viksveen skulle nekte å møte. Viksveen blir dermed værende i Brussel, der han arbeider som korrespondent for Stavanger Aftenblad.

- POT har ansvaret

- Jeg er klar over at påtalemyndigheten vil utnytte mitt fravær maksimalt, men det får så være. Politiets overvåkingstjeneste har gjort alt for å hindre at jeg får kjennskap til den alvorlige anklagen mot meg. POT må derfor bære ansvaret for situasjonen som er oppstått, understreker Viksveen.

Byrettsdommer Truls Lie ga i forrige uke påtalemyndigheten medhold i at Viksveen skal nektes adgang til dokumentene som ligger til grunn for siktelsene.

Nektelsen gjelder ifølge byrettens slutning inntil påtalemyndigheten bestemmer noe annet eller rettslig avhør av siktede er foretatt, men ikke ut over 28. april.

- Med den erfaring jeg har gjort så langt, har jeg heller ingen illusjoner om at denne fristen vil bli respektert fra motpartens side, fortsetter Viksveen.

Viksveen-saken har til nå gått 17 runder i rettsapparatet i Norge. Viksveen står fast på at han er uskyldig.

Sperret innsyn

Påtalemyndigheten mener derimot at spionmistanken mot Viksveen ikke er blitt svekket i de snart fem månedene som er gått siden han ble siktet etter straffelovens paragraf 90 - «spionparagrafen» - og Oslo forhørsrett ga grønt lys for ransakelsene og beslagene av store mengder kontorutstyr og adressebøker.

Ifølge siktelsen skal Viksveen fra en gang i 1962 og helt fram til Berlinmurens fall høsten 1989 ha gitt et stort antall kopier av Nato-dokumenter som var gradert «hemmelig» og «top secret» til en eller flere offiserer i Stasis utenlandsspionasje, Hauptverwaltung Aufklärung (HVA).

Opplysninger om over 400 rapporter som spionen «Lanze» skal ha gitt sine oppdragsgivere i Stasi, er sperret for innsyn ved Stasi-arkivene i Berlin, etter begjæring fra påtalemyndigheten i Norge.

Advokat Helljesen har fått et begrenset innsyn i dokumentene som ligger til grunn for siktelsen mot Viksveen. POT har sladdet noen av dokumentene, mens andre er utelatt.

Helljesen har ikke adgang til å formidle det innsynet han har fått til Stein Viksveen.