Nekter barna å bli soldater

Amerikanske foreldre nekter å sende sine sønner og døtre i krigen. Det er i ferd med å bli et stort problem for forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA fører krigen i Irak med frivillige, vervede soldater. Det betyr at foreldre i USA har fått mer makt. Og de bruker den. Samtidig setter de militære myndigheter i gang stadig mer offensive kampanjer for å få nok soldater.

-  Motstanden fra foreldrene kan sette hele ordningen med frivillige soldater i fare, sa generalmajor Michael D. Roshelle i et intervju nylig, forteller New York Times. USA har aldri tidligere vært i krig med bare profesjonelle soldater.

Sinte mødre

En mor i staten New York likte dårlig at militære rekrutterere lærte elever i videregående skole hvordan en håndgranat skal kastes. Dette skjedde på skolens område. I Seattle stilte en annen mor seg opp sammen med ververne på et skoleområde og viste fram bilder av skadde amerikanske soldater.

Mødre og fedre over hele USA sier de er vettskremte ved tanken på at deres barn kan bli drept, eller kan drepe andre, i Irak.

Det er særlig den amerikanske hæren og US Marines som har problemer med å få nok soldater. Rekruttererne innrømmer anonymt overfor avisa at det er foreldrene som er den største hindringen. Foreldre kan ikke hindre en 18-åring i å melde seg frivillig til militæret, men i praksis er det nesten umulig å gjennomføre vervingen hvis foreldrene protesterer kraftig, innrømmer de.

Ringer hjem

Det mange foreldre og ulike organisasjoner nå reagerer på, er at det militære har adgang til skolenes arkiver. De kan kreve, og etter loven få, både telefonnummer og privatadressen til hver eneste elev. Men når rekruttererne ringer, så skjer det oftere og oftere at foreldrene bare legger på telefonen.

 ET BLODBAD:  Amerikanske soldater måtte i går rydde opp etter ny bilbombe i Bagdad. Nå forteller Iraks nye regjering at opprøret mot okkupasjonen har kostet mer enn 12 000 sivile irakiske liv i løpet av de siste 18 månedene. Foto: Reuters/Scanpix
ET BLODBAD: Amerikanske soldater måtte i går rydde opp etter ny bilbombe i Bagdad. Nå forteller Iraks nye regjering at opprøret mot okkupasjonen har kostet mer enn 12 000 sivile irakiske liv i løpet av de siste 18 månedene. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Mange foreldre ønsker ikke at barna skal dra til Irak fordi de er imot krigen, og særlig fordi den kan fortsette i flere år. Dessuten er krigen fortsatt et blodbad. Hver dag, etter at den nye regjeringen ble utnevnt 28. april, har gjennomsnittlig 23 personer mistet livet i Irak. Tallet på amerikanske soldater som har mistet livet nærmer seg raskt 1700.

Foreldrene bekymrer ikke bare de militære myndighetene, men også den amerikanske regjeringen. USAs utenrikspolitikk hviler tungt på militærmakt. Regjeringene i land som Syria, Iran

og Nord-Korea vet at jo mer

foreldrenes motstand øker, jo mindre sannsynlig er det at de blir utsatt for et amerikansk angrep i framtida.