Norsk barnevern i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Nekter barnevernet omkamp etter EMD-juling

Barnevernet mente retten la for mye vekt på føringene fra Strasbourg og anket til Høyesterett. Enstemmig avvist.

BEHANDLES: Høyesterett behandler tre barnevernssaker etter fem dommer mot Norge i Strasbourg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norsk rett stanset en tvangsadopsjon etter sterke signaler fra Strasbourg. Det nekter barnevernet å finne seg i, skrev Dagbladet 27. januar.

I september i fjor ble Norge knust i Storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) av barnemora Trude i en betent tvangsadopsjonssak.

Knappe to måneder senere ble en annen tvangsadopsjon stanset i Frostating lagmannsrett, som en direkte følge av den viktige dommen fra Strasbourg.

Barnevernet i Vestnes kommune i Møre og Romsdal anket lagmannsrettens dom til Høyesterett, og varslet at de ønsket en slags omkamp om betydningen som skal tillegges Trudes seier i Strasbourg.

Avvist kontant

Advokat Sverre Larhammer, som representerer kommunen i saken, anførte at EMDs storkammeravgjørelse «er tillagt større rettslig betydning enn det er grunnlag for».

Rett før Høyesterett tirsdag denne uka satte storkammer med 11 dommere for å stake ut en ny kurs i barnevernssaker etter de sterke signalene fra EMD, besluttet et enstemmig ankeutvalg i Høyesterett at barnevernets anke nektes fremmet.

Høyesterett så altså ingen grunn til å legge saken på is i påvente av storkammerbehandlingens utfall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer