Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter Bush og Sarah Palin på talerstolen

Republikanerne utsetter stormfullt landsmøte i Florida med en dag.

 BRETTER OPP ERMENE:  Presidentkandidat Mitt Romney gjør seg klar til et stormfullt landsmøte i Tampa. Her i Portsmouth i New Hampshire lørdag. FOTO: Jewel Samad, AFP/NTB SCANPIX.
BRETTER OPP ERMENE: Presidentkandidat Mitt Romney gjør seg klar til et stormfullt landsmøte i Tampa. Her i Portsmouth i New Hampshire lørdag. FOTO: Jewel Samad, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanernes landsmøte der Mitt Romney skal hylles som  partiets håp mot president Barck Obama i november, kan bli stormfullt både politisk og bokstavelig.

Om ikke den tropiske stormen Isaac vokser til en orkan og får inn en fulltreffer på Tampa i Florida, åpner landsmøtet som planlagt mandag morgen.

Men møtet blir straks hevet og settes ikke igjen før tirsdag ettermiddag.

Da er forhåpentligvis den bokstavelige stormen forbi, og det blir lite bruk for paraplyene partiet har anskaffet til de 50 000 delegatene, politikerne, journalistene og aktivistene som ventes til byen.

 LØRDAG KVELD LOKAL TID:  Stormfulle skyer på veie innover Florida - her over Clearwater Beach. FOTO:  Tom Pennington/Getty Images/AFP/NTB SCANPIX.
LØRDAG KVELD LOKAL TID: Stormfulle skyer på veie innover Florida - her over Clearwater Beach. FOTO: Tom Pennington/Getty Images/AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

Romney håpet valget av Florida som landsmøtearena øker sjansene til å vinne den viktige vippestaten.

Men det var før Isaac formørket solskinnsstatens himmel og gjorde timeplanen for møtet uoversiktlig, blant annet ved at guvernør Rick Scott avlyste sin tale for å ta seg av stormen.

Isaac er dermed blitt en ny distraksjon for Romney, som den siste tiden heller ikke har vært særlig heldig med å holde fokus på den svake økonomien og høye arbeidsløsheten, hans beste kort mot Obama.

Abort i fokus Til Romneys fortvilelse er søkelyset de siste dagene vendt bort fra økonomien og over på abortspørsmålet etter at kongressrepresentant Todd Akin hevdet at voldtatte kvinner sjelden blir gravide.

Akins opptreden på scenen førte til mer søkelys på Romneys visepresidentkandidat Paul Ryans abortsyn. Han er også imot abort ved voldtekt og incest og har samarbeidet nettopp med Akin om strengere abortlovgivning.

Fordi Ryan er republikanernes mest sentrale budsjettpolitiker i Kongressen, var valget av ham til visepresidentkandidat et klart tegn på at Romney satser på økonomien i valgkampen.

Men hvis Romney skal trekke til seg stemmer fra midten, som han trolig må ha for å vinne valget, trenger han ikke mer offentlig søkelys på Ryans abortsyn.

Samlet og mangfoldig I Tampa blir målet å presentere et mest mulig samlet parti for velgerne og samtidig et mest mulig mangfoldig parti som kan trekke minoritetsstemmer.

Omstridte partimedlemmer, som tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin og de to eks-presidentene far og sønn Bush, er ikke velkomne på talerstolen.

Bushene blir hjemme, og Bush juniors visepresident Dick Cheney er på fisketur.

 ARENA:  Republikanernes landsmøte skal holdes her i Tampa Bay Times Forum. FOTO: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB SCANPIX.
ARENA: Republikanernes landsmøte skal holdes her i Tampa Bay Times Forum. FOTO: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

Av Romneys motkandidater ved nominasjonsvalgene er det bare Rick Santorum, som til slutt samlet høyrefløyen, som får tid på talerstolen.

Newt Gingrich får bare lov til å arrangere et seminar, mens det er usikkert om Michele Bachmann, Rick Perry eller Herman Cain kommer i det hele tatt.

Ron Paul, som har potensial til å skape uro siden han er den eneste som ikke har trukket seg, har både delegater og entusiastiske tilhengere og kan ikke unngås. Han slipper ikke til på talerstolen, men det skal vises en rosende film om ham.

Fargerik taleliste Talerlisten som nå foreligger, er et signal om at republikanerne gjør sine hoser grønne hos minoritetene, selv om de har minimale sjanser. Den har karakter av en konservativ regnbuekoalisjon.

Framtredende talere blir tidligere utenriksminister  Condoleezza Rice, den kubansk-amerikanske Florida-senatoren Marco Rubio og den indisk-ættede guvernøren i Louisiana, Bobby Jindal.

 RØMMER:  Beboere på de utsatte øyene ytterst på spissen av Florida kjørte i sikekrhet for den tropiske stormen Isaac nærmere fastlandet i går kveld. FOTO: Marc Serota/Getty Images/AFP/NTB SCANPIX.
RØMMER: Beboere på de utsatte øyene ytterst på spissen av Florida kjørte i sikekrhet for den tropiske stormen Isaac nærmere fastlandet i går kveld. FOTO: Marc Serota/Getty Images/AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

Rubio, som var en aktuell visepresidentkandidat for Romney, har fått i oppdrag å introdusere den kommende presidentkandidaten.'

Latinere Det er et signal om at republikanerne tror de har større mulighet for å tiltrekke seg latinere enn svarte, særlig når den andre kandidaten er svart.

Men siden kubansk-amerikanere har liten appell blant andre spansktalende, er også New Mexico-guvernør Susana Martinez, Nevada-guvernør Brian Sandoval, og senatorkandidaten fra Texas, Ted Cruz, alle mexicanskamerikanere, på talerlista.

(NTB - Nils Myklebost).

 STRIPPE-SARAH:  Strippeartist og Sarah Palin-imitator Lisa Ann har fått stor oppmerksomhet i Tampa rette i forkant av republikanernes landsmøte. Her holder hun pressekonferanse i Sarah Palin-stil på Thee DollHouse gentleman's club. FOTO: Brendan SMIALOWSKI, AFP/NTB SCANPIX.
STRIPPE-SARAH: Strippeartist og Sarah Palin-imitator Lisa Ann har fått stor oppmerksomhet i Tampa rette i forkant av republikanernes landsmøte. Her holder hun pressekonferanse i Sarah Palin-stil på Thee DollHouse gentleman's club. FOTO: Brendan SMIALOWSKI, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer
 ORIGINALEN:  Republikanernes forrige visepresidentkanidat Sarah Palin er på vei til Tampa, men er ikke ønslet på talerstolen. Her på et møte i regi Tea Party-bevegelsen i Belleville i Michigan 14. juli i år. FOTO: Bill Pugliano/Getty Images/AFP/NTB SCANPIX.
ORIGINALEN: Republikanernes forrige visepresidentkanidat Sarah Palin er på vei til Tampa, men er ikke ønslet på talerstolen. Her på et møte i regi Tea Party-bevegelsen i Belleville i Michigan 14. juli i år. FOTO: Bill Pugliano/Getty Images/AFP/NTB SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media