Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter deg å flytte med barna

Stortinget vil sette foten ned for skilte som tar meg seg barna til et nytt sted. Er det ok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En enstemmig Familie- og kulturkomité på Stortinget går nå inn for at det skal bli vanskeligere for enslige foreldre å ta med seg barna og flytte lengre vekk fra den andre foreldren.

Komitéen vil endre loven slik at barnas tilknytning til nærmiljø og skole skal tillegges større vekt i vurderingen av samvær, i tilfeller der foreldre ikke lever sammen.

- Forslaget er laget utfra tenkningen om barnets beste, at barnets tilknytning til nærmiljøet skal telle. Vi ønsker å styrke mulighetene for samvær med begge foreldrene, sier Arbeiderpartiets Britt Hildeng, som sitter i Familie- og kulturkomitéen, til Dagbladet.no.

Hildeng sier at de vil tillegge barnas ønsker stor vekt, og ønsker at de skal høres i barnefordelingssaker.

- Positivt

Ifølge Dagsavisen er reaksjonene på forslaget om lovendring positive.

- Politikerne peker på et veldig relevant hensyn, dette en fornuftig tanke, sier Advokatforeningens leder Anders Ryssdal til avisen.

Både advokater, foreldreorganisasjoner og forskere stiller seg bak de foreslåtte endringene.

BØR IKKE FLYTTE BORT MED BARNA:  Stortinget vil gjøre det vanskeligere for en av foreldrene å flytte til et nytt sted med barna. Foto: Filmweb.no
BØR IKKE FLYTTE BORT MED BARNA: Stortinget vil gjøre det vanskeligere for en av foreldrene å flytte til et nytt sted med barna. Foto: Filmweb.no Vis mer

- Barn dropper ofte samvær  fordi det skjer noe i nærmiljøet de vil være med på, og fordi avstanden til den andre foreldren blir for stor, sier Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen.

Strammer inn

Den forandrede loven vil gi domsstolene større mulighet til å stramme inn i forhold til foreldre som vil ta med seg barna og flytte lengre bort fra den andre parten. Når en enstemmig komité i Stortinget går inn for en slik lovendring, vil den etter all sansynlighet bli vedtatt av Stortinget når det skal voteres over forslaget.

Komiteen mener også at dagens samværsnorm i barneloven bør endres. Loven sier at den foreldren som har barna minst, bør ha samvær minst en dag i uken og annenhver helg. Komiteen mener dette ofte fører til for lite samvær for den ene parten.

Det er likevel ikke flertall for å forelslå en lovendring om dette ennå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling