Nekter deg billig kjøtt

BERGEN (Dagbladet): Mange tusen tonn norsk kjøtt dumpes nå i Øst-Europa til en tredjedel av prisen i Norge. Dumpingen skjer for å opprettholde prisnivået i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig slaktes 10000 kalver for å regulere neste års kjøttproduksjon.

- Det er i Øst-Europa det er marked og etterspørsel, sier informasjonssjef Sissel Nordlund i Norsk Kjøtt, bøndenes kjøttsamvirke.

Nå skal 6000 tonn storfekjøtt, 10000 tonn svinekjøtt og 150 tonn sauekjøtt eksporteres til Russland og Øst-Europa til dumpingpriser. Det er en mangedobling av salget sammenliknet med i fjor. Da eksporterte Norsk Kjøtt 2000 tonn storfekjøtt og 500 tonn svinekjøtt til disse landene, mens eksporten av sauekjøtt var den samme som i år.

- Vi regulerer markedet. Det er overproduksjon av kjøtt i Norge nå og i år har den slått sterkt ut. Norske bønder produserer mer enn norske forbrukere etterspør.

- Kunne dere ikke solgt billig kjøtt til nordmenn i stedet?

- Norske myndigheter ønsker at bøndene skal få en noenlunde grei pris i henhold til jordbruksavtalen. Det er vi i kjøttsamvirket som ivaretar den oppgaven, sier Nordlund.

Stor-slakt

Ved årsskiftet gjøres WTO-avtalen gjeldende. Den setter betydelige begrensninger på eksport av norsk kjøtt og dermed den totale kjøttproduksjonen i landet. Nå slaktes 10000 kalver i regi av Norsk Kjøtt for at norsk jordbruk skal tilpasse seg avtalen. Slik storslakting har ikke skjedd siden begynnelsen av 80-tallet. Bonden får 3000 kroner kalven. Ifølge Nationen reagerer bøndene med sinne på at det er «første-mann-til-mølla-regelen» som gjelder. Det er flere bønder som ville slaktet kalvene sine til 3000 kroner stykket.

- Bøndene er tjent med at de produserer i forhold til markedet. En av følgene er at det nå slaktes ekstraordinært mye, sier Nordlund om denne avtalen.

Med dumpingprisene og kalveslaktingen vil fortsatt engrosprisene på norsk storfekjøtt ligge på 36,45 kroner kiloen, mens en russer vil betale 12 kroner for det samme kjøttet.

For mange bønder

- Det er for mange bønder slik at produksjonen er for stor i forhold til eksportmulighetene vi får når WTO-avtalen inntrer, sier direktør i omsetningsrådet, Alf Vederhus.

- Er det ingen framtid for norske bønder lenger?

- Jo, absolutt, det som selges unna nå utgjør ikke mer enn 1- 2 prosent av den totale kjøttproduksjonen i Norge, sier Svein Kostveit, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.