Nekter drapsmedvirkning

Den 33 år gamle tidligere KrF-politikeren som er siktet for medvirkning til drapet på en rullestolbruker i Bergen, nekter skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Men han erkjenner at han før drapet på Mentz Dankert Løtvedt natt til 6. juni 2003 hadde vært i en langvarig konflikt med avdøde. Sammen med sin kone hadde tiltalte kjøpt huset til avdøde til redusert pris, mot at avdøde skulle få rett til å bo i en leilighet så lenge han levde.

Kostbar rettsprosess

Kort tid etter overtakelsen av huset oppsto det tvister om rettighetene, om husleie og andre privatrettslige forhold.

Kostbare rettsprosesser gikk sin gang, inntil rullestolbruker Mentz Dankert Løtvedt ble funnet død i kjellerleiligheten 12. juni 2003. Seinere tilsto broren til den 33 år gamle huseieren i to forskjellige skriftlige brev at det var han som hadde drept Løtvedt med et brekkjern. Før broren tok sitt eget liv i fengselet, skrev han et avskjedsbrev der han påtok seg alt ansvar for initiativ, planlegging og gjennomføring av drapet.

-  Har motiv

Likevel må 33 åringen nå forklare seg som tiltalt for medvirkning til forsettlig drap.

-  Bevisene i saken gir utvilsomt grunnlag for å fastslå at det var broren som gjennomførte drapshandlingen. Tiltalen gjelder ikke medvirkning til overlagt drap. Vi har tatt utgangspunkt i motivet som tiltalte har hatt i saken, sa statsadvokat og aktor i saken Eirik Stolt-Nielsen i sitt innledningsforedrag i Bergen tingrett i går.

Tiltalte erkjente i retten at han og hans kone hadde hatt mye ubehag med avdøde som følge av konflikter, trusler, trakassering og husbråk, men han mente det hadde roet seg noe like før drapet skjedde natt til 6. juni 2003. Paret er nå separert.

Ekskona fortalte

Det var tiltaltes fraseparerte kone som først fortalte politiet hva hennes tidligere ektemann hadde sagt til henne om kontakten han hadde hatt med sin bror før drapet.

Påtalemyndigheten mener at tiltalte kunne ha avverget drapet. I stedet mener aktor at tiltalte avtalte med broren at han skulle oppsøke Løtvedt med et slagvåpen. Broren hadde en ustabil psyke, og det som skulle være en alvorlig samtale, kunne lett utarte, noe det også gjorde.