Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter for å ha drept direktør-ektemannen, men innrømmer mishandling av barna

Rettspsykiatere gransker den tiltalte kvinnen nøye.

GRANSKER TILTALTE: Under hele rettssaken sitter de psykiatrisk sakkyndige Audun Møller (t.v.) og Gunnar Johannessen i retten i nærheten av den tiltalte kvinnen. Deres oppgave er å granske henne med henblikk på hennes tilregnelighet. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
GRANSKER TILTALTE: Under hele rettssaken sitter de psykiatrisk sakkyndige Audun Møller (t.v.) og Gunnar Johannessen i retten i nærheten av den tiltalte kvinnen. Deres oppgave er å granske henne med henblikk på hennes tilregnelighet. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Rettssaken mot den 53-årige kvinnen som er tiltalt for å ha tatt livet av mannen Per Gunnar Asheim (57) på Tranby utenfor Drammen for to år siden, har nå startet i Drammen tingrett. Interessen er stor, det samme er sikkerhetsoppbudet.

Svært omfattende Det er en svært omfattende tiltale den polskfødte Tranby-kvinnen og seksbarnsmoren må svare for. Politiet tror 53-åringen med overlegg drepte ektemannen Per Gunnar Asheim (57), som ble funnet død i konas utbrente BMW på en parkeringsplass på Tranby 27. mars 2013. I tillegg er hun tiltalt for systematisk og grovt å ha mishandlet barna sine fysisk og psykisk i en årrekke, samt for å ha forsøkt å påvirke vitner.

Den drapstiltalte, relativt småvokste kvinnen er korrekt antrukket i drakt, og står rakrygget mellom forsvarerne Hilde Marie Ims og Anders Westeng fra Advokatfirmaet Furuholmen mens aktor Trude Elisabeth Sparre leser opp tiltalen.

- Sier du deg skyldig i dette? spør Sparre om tiltalens første punkt - om overlagt drap på ektemannen, som var direktør i John Fredriksens selskap Frontline.

- Nei, svarer den tiltalte kvinnen bestemt.

Hun sier seg imidlertid delvis skyldig i punktene som går på mishandlingen av barna, og sier seg skyldig i å ha prøvd å påvirke vitner etter at hun ble fengslet i drapssaken.

- Dopet ned Politiet tror kvinnen dopet ned ektemannen med medikamenter før hun, med eller uten hjelp, plasserte ham i bilen og tente på. Sentrale bevis er ei kaffekvern som kan ha blitt brukt til tablettknusing, og kjøpet av ei kanne diesel kort tid før drapet. Det vil imidlertid by på problemer for aktoratet at avdøde var så brannskadd at det er umulig å si hvorvidt han ble tatt av dage før eller etter at han ble satt i bilen.

Den 53-årige kvinnen følges gjennom hele rettssaken med argusøyne av rettspsykiaterne Audun Møller og Gunnar Johannessen, som sitter foran dommerne.

Forsvaret begjærte hele rettssaken ført bak lukkede dører. Dette ble avvist, med unntak for bl.a. barnas forklaring. Retten vil muligens godta at pressen er til stede også da, men med referatforbud.

Ved denne rettssaken brukes såkalt utvidet meddomsrett, med to fagdommere og tre lekdommere. Sakens hovedforhandling er berammet til seks uker, dommen skal etter planen avsies 6. mars.