LETER: Jarle Andhøy er i antarktiske farvann for å finne spor av «Berserk» som forsvant i fjor. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
LETER: Jarle Andhøy er i antarktiske farvann for å finne spor av «Berserk» som forsvant i fjor. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Nekter for å ha fjernet «Berserk»-utstyr

Scott-basen sier de ikke har rørt utstyrsdepotene som Andhøy hevder har forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scott-basen på Antarktis benekter at de har fjernet utstyrsdepoter i Backdoor Bay og Horseshoe Bay som ble satt ut under den fatale «Berserk»-ekspedisjonen i fjor, melder newzealandske medier.

De erkjenner imidlertid det som har vært kjent lenge: At de har tatt hånd om noe utstyr som ble lagt igjen på en ishylle i nærheten av stasjonen, og sendt det til New Zealand.

Det ble pakket sammen da det «i beste fall ville blitt begravd, og i verste fall blåst bort av den antarktiske vinteren», sier manager på Scott-basen, Ian Miller til stuff.co.nz. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Miller tirsdag kveld.

- For å unngå miljømessige plager, pakket vi Andhøys utstyr i en konteiner på basen. Dette var med hans vitende og vilje. Vi sa at dersom han ikke plukket det opp innen 31. januar, ville det flyttes til Christchurch, sier Miller.

- Han var klar over at utstyret var på vei nord, lenge før han reiste til Antarktis, legger Miller til.

Andhøys talsmann, Rune «Supern» Olsgaard, bekrefter at de visste dette utstyret var tatt hånd om av basebesetningen.

Via «Supern» Olsgaard sier Andhøy at han har vært i Backdoor Bay og Horseshoe Bay, og bekreftet ved selvsyn at utstyret, som inkluderte mat, drivstoff og andre nødvendigheter, er borte.

Det opprinnelige formålet var at lagringsstedene kunne fungere som en nødhavn, mens det også kunne muliggjort en overvintring for årets ekspedisjon. Dette alternativet er nå strøket, og Andhøy må ut av området før det fryser igjen i løpet av den antarktiske høsten.

Nå som Scott-basen benekter å ha hatt befatning med utstyret, er det ikke kjent hvorfor det er borte. En spekulasjon tidlig i ekspedisjonen var at «Berserk»-mannskapet kan ha lastet dette om bord før de la på seil og forsvant.

NY BÅT: Andhøys nye ekspedisjonsfartøy «Nilaya»

Foto: New Zealand Coast Guard
NY BÅT: Andhøys nye ekspedisjonsfartøy «Nilaya» Foto: New Zealand Coast Guard Vis mer