Nekter for å ha kjent til Libya-kontrakt

Tidligere statssekretær Roger Ingebigtsen (AP) mener dagens regjering må svare. Men det gjør de ikke.

ORIENTERT: Dokumentene som frem til nå har vært hemmelige, viser at hele toppledelsen i forsvaret var orientert om fartøysalget til borgerkrigen i Libya.
ORIENTERT: Dokumentene som frem til nå har vært hemmelige, viser at hele toppledelsen i forsvaret var orientert om fartøysalget til borgerkrigen i Libya. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fikk kjøpe krigsskip til borgerkrigen i Libya

(Dagbladet): Dokumenter som har vært hemmeligholdt frem til nå viser at den øverste politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet var orientert om kontrakten som skulle sende KNM «Horten» til borgerkrigen i Libya. Men det nekter mottakeren for orienteeringene, daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen (AP).

- Var du kjent med dette?

- Nei, svarer Ingebrigtsen.

- Ifølge dokumentene fra Forsvarsdepartementet var du det?

- Nei. Altså, jeg har to ting å si til dette. Det ene er at de sakene som var på mitt bord i den tiden jeg var i Forsvarsdepartementet, overlater jeg til dagens ledelse å kommentere. Det andre er at det her er mange detaljer. Jeg må være tydelig på at jeg ikke i dag kan gi noen kommentarer på enkeltstående detaljer og hva som skjedde i etterkant av denne saken, svarer han.

- Godkjente den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet salg av forsvarsfartøy til borgerkrigen i Libya?

- Nei, svarer Ingebrigtsen kontant.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide vil imidlertid ikke gå inn på hva som skjedde under den forrige regjeringen. 

- Dette skjedde under forrige regjerings periode, men jeg kan på generelt grunnlag si at denne regjeringen er opptatt av at salg av tidligere forsvarsmateriell foregår på en korrekt og sporbar måte. Det er nå god dialog mellom UD, FD og Forsvaret, samt underliggende etater, sier hun.

Samtidig pågår en intern granskning både i Forsvaret og hos Utenriksdepartementet etter Dagbladets avsløringer. Så sent som desember i fjor solgte Forsvaret kystvaktskipet KV «Titran» til en sørafrikansk våpeneksportør uten noen form for eksportkontroll. Fartøyet er allerede videresolgt til et paramilitært sikkerhetsselskap i Nigeria.

- Jeg vil understreke at vi har et godt regelverk, men at det er viktig at rutiner er både tydelige og blir fulgt. Vi vil kommentere ytterligere på et senere tidspunkt, når vi har vurdert flere aspekter ved eksportregimet, sier forsvarsministeren.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få et svar fra Espen Barth Eide, som var forsvarsminister da kontrakten med amerikanerne ble underskrevet i 2011.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
Støre legger ansvare på britiske myndigheter
Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
Nå seiler også KNM «Horten» uten flagg og registrering
Solgte kystvaktskip til omstridt sør-afrikansk våpeneksportør
Støre mener Norge har et av verdens strengeste eksportregelverk
- Nå må Børge Brende på banen
Kontrollkomiteen vil granske Forsvarets båtsalg
Han fikk kjøpe norsk krigsskip til borgerkrigen i Libya
Nekter for å ha kjent til Libya-kontrakt
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria

VISSTE IKKE?: Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen (AP), nekter for å ha kjent til planene om å selge marinefartøyet KNM «Horten» til amerikanske paramilitære på oppdrag i Libya. Selv om hemmelige orienteringsnotater var adressert direkte til ham. Foto: Tore Meek / Scanpix
VISSTE IKKE?: Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen (AP), nekter for å ha kjent til planene om å selge marinefartøyet KNM «Horten» til amerikanske paramilitære på oppdrag i Libya. Selv om hemmelige orienteringsnotater var adressert direkte til ham. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer