Nekter for å ha kjøpt fri Irak-gissel

Egyptiske myndigheter nekter for å ha betalt løsepenger for diplomaten Mohamed Mamdouh Qutb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CNN meldte tidligere på dagen at det ble betalt hundretusenvis av dollar i løsepenger for å få løslatt Qutb, og viste til flere høytstående sikkerhetskilder i Bagdad.

- Egypt betalte ikke løsepenger for Mohamed Mamdouh Qutbs frihet, fastholder en talsmann for utenriksdepartementet i Kairo.

Også Egypts ambassadør i Washington, Nabil Fahmy, benekter CNNs opplysninger, men medgir at det ble tatt kontakt med «ulike grupper» og «innflytelsesrike personer» i Irak for å sikre diplomatens løslatelse.

- Men det har aldri vært vår politikk å betale løsepenger, sier Fahmy.

Kritiserer Filippinene

Siden april i år er flere titall utlendinger blitt bortført, de fleste trolig av nasjonalistiske geriljagrupper som kjemper mot den USA-ledede okkupasjonen av Irak. Minst seks gisler er blitt drept, fire ved halshugging.

Flere gisler er også løslatt uskadde, blant dem den filippinske lastebilsjåføren Angelo de la Cruz etter at Filippinenes president Gloria Arroyo gikk med på gisseltakernes krav om å trekke landets soldater ut av Irak.

Dette utløste krass kritikk fra amerikansk hold, som mener slike innrømmelser er en oppfordring til nye gisselaksjoner.

- Kjøpt fri

Også i forbindelse med løslatelsen av tre italienske gisler i juni, skal store pengebeløp ha skiftet hender.

En av gisseltakerne hevdet senere overfor den britiske avisen Sunday Times at det ble betalt over 27 millioner kroner i løsepenger for de tre, og fortalte i detalj om gisselaksjonen og løslatelsen.

En italiensk kirurg som var involvert i forhandlingene hevdet at gisseltakerne fikk hele 61 millioner kroner.

Italienske myndigheter nektet for å ha kjøpt fri gislene, og fastholder at mennene ble frigjort takket være et samarbeid mellom italiensk etterretning og den amerikansk-ledede okkupasjonsstyrken.

(NTB)