NEKTER FOR MOBBING: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte president Donald Trump i Det hvite hus i april. Ifølge Politico skal Stoltenberg ha kommet med nedsettende kommentarer om Trump etter møtet. Stoltenberg nekter. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
NEKTER FOR MOBBING: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte president Donald Trump i Det hvite hus i april. Ifølge Politico skal Stoltenberg ha kommet med nedsettende kommentarer om Trump etter møtet. Stoltenberg nekter. Foto: Evan Vucci / AP / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps USA:

Nekter for å ha latterliggjort Trump

Amerikansk magasin hevder Stoltenberg skal ha kommet med nedsettende kommentarer om Donald Trump. Stoltenberg nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske politiske magasinet Politico hevder i en fersk artikkel, samt i en rekke twittermeldinger, at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har kommet med nedsettende kommentarer om USAs president.

Det som beskrives som en høytstående tjenestemann skal ha sagt til magasinet at Stoltenberg beskrev Trump som dårlig informert og uforberedt, etter at Nato-toppen møtte USAs president i Det hvite hus i april.

Politico skriver også at Stoltenberg skal ha sagt følgende:

«The president of the United States has a 12-second attention span», som enkelt oversatt betyr at presidenten bare klarer å holde fokus rundt ett emne i 12 sekunder.

Stoltenberg skal ifølge Politico-kilden videre ha sagt at Trump dreide samtalen over til den tilspissede situasjonen i Nord-Korea, tilsynelatende uten å ha fått med seg at Nato ikke er en part i konflikten.

- Stemmer ikke

FØRSTE MØTE: Se pressekonferansen fra møtet mellom Trump og Stoltenberg i Det hvite hus. Video: AP Vis mer Vis mer

Jens Stoltenberg nekter for å ha kommet med slike uttalelser. Stoltenbergs talsperson Stein Hernes benekter i en kommentar til Dagbladet at opplysningene i Politico-artikkelen stemmer:

- Dette har ikke Stoltenberg sagt. Det reflekterer ikke hans syn på Donald Trump, sier Hernes til Dagbladet.

Han viser videre til en epost til Politico, der Nato-talsmann Piers Cazalet skriver at Stoltenberg benekter uttalelsene og samtidig ber om at artikkelen oppdateres:

«Sitatet som hinter til at generalsekretæren har sagt at president Trump bare kan holde fokus i 12 sekunder er falskt. Generalsekretæren har aldri sagt dette, og det representerer ikke hans holdninger».

Politico har siden lagt til uttalelsene fra Nato.

Artikkelen er skrevet av den anerkjente amerikanske journalisten Susan B. Glasser, som var en av grunnleggerne av Politico, skriver nettstedet AmerikanskPolitikk.no som først omtalte saken i Norge.

- Hvorfor kan ikke Stoltenberg være president?

Uttalelsene, hvorvidt de ble gitt eller ikke, skal ifølge Politico ha kommet etter møtet mellom Stoltenberg og Trump i Det hvite hus 13. april i år.

I møtet kom de to fram til at Nato bør spille en enda større rolle i bekjempelse av internasjonal terror. Samtidig ble de to lederne enige om at Nato-landene i større grad må følge opp det offisielle målet om at medlemslandene skal bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar. Begge kom også med et budskap om at Vesten må ha et bedre forhold til stormakten Russland.

Mens Trump har slitt på popularitetsmålinger, der han har hatt en verre start enn alle andre presidenter i moderne tid, var det mange som fikk øynene opp for norske Jens Stoltenberg - som har gjort seg bemerket i internasjonal toppolitikk med ledervervet i Nato.

- Jens Stoltenberg, enda en utenlandsk politiker med en mer sammenhengende engelsk enn den amerikanske presidenten, skriver utenriksreporter for den amerikanske avisa Washington Post, Ishaan Tharoor.

- Denne Stoltenberg-karen er briljant. Hvorfor kan ikke han være presidenten vår, skriver Twitter-bruker Gilbert Hetherwick.

FØRSTE TUR: Donald Trump har landet i Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som USAs president. Video: CNN Vis mer