Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble arrestert på fest-øya

Nekter for å ha slåss. Nå advarer han andre nordmenn: - Aldri dra til Kos

Hevder politiet slo dem med batonger.

ARRESTERT: Nordmennene ble natt til fredag arrestert av politiet på Kos i Hellas. De pågrepne ble tatt av politiet i hovedbargata på Kos (bildet). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ARRESTERT: Nordmennene ble natt til fredag arrestert av politiet på Kos i Hellas. De pågrepne ble tatt av politiet i hovedbargata på Kos (bildet). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var på feil sted til feil tid.

Det sier en av de elleve tenåringene som snart er på vei hjem til Norge, etter å ha tilbrakt ei natt i fengsel på Kos.

Polititalsmann Petros Vassilakis sa til Dagbladet i helga at ungdommene ble pågrepet etter en slåsskamp i hovedbargata på den greske ferieøya.

- Politiet var raskt på stedet, og fikk kontroll på situasjonen, sa han.

Daglig leder på West Bar på Kos, Ronny Helmersen, hevdet overfor Dagbladet at det har vært «ypping og bråk» over flere dager mellom to russebusser.

- Det skulle vært en arrangert slåsskamp mellom to russebusser. Det gjorde at politiet kom og pågrep dem, sa Helmersen til Dagbladet i går.

MYE BRÅK: Daglig leder på baren West i party-gata i Kos by, Ronny Helmersen, sier til Dagbladet at det har vært «ypping og bråk» mellom norske tenåringer over flere dager. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MYE BRÅK: Daglig leder på baren West i party-gata i Kos by, Ronny Helmersen, sier til Dagbladet at det har vært «ypping og bråk» mellom norske tenåringer over flere dager. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Den mindreårige tenåringen Dagbladet snakket med lørdag kveld, sier han også hadde hørt at flere av de andre tenåringene skulle slåss, men nekter selv for at han var med på det.

- Jeg ble tatt fordi jeg tilfeldigvis sto i nærheten av dem som skulle slåss, hevder han.

- Fikk bank

Han forklarer hendelsesforløpet, slik han opplevde det:

- Jeg hadde mistet vennene mine, og gikk rundt for å finne dem. Da jeg kom bort til bargata, så jeg plutselig at politiet la en av kompisene mine i bakken. Jeg ble skremt og løp unna for å gjemme meg, forteller gutten.

Etter å ha gjemt seg fra politiet en stund bestemte han seg for å gå ut igjen.

- Plutselig dukket det opp en mann i svarte klær og dro meg med ut. Han sa at jeg skulle bli med vennene mine på en kjøretur. De kjørte oss langt av gårde, og jeg trodde de skulle banke oss, men vi endte på politistasjonen.

Der var allerede flere norske ungdommer plassert bak lås og slå.

- Plutselig så jeg en kompis. Han hadde blitt banket skikkelig. Han lå på golvet med håndjern på. Resten av oss ble ikke forklart noe som helst.

Kameraten sier selv til Dagbladet at han ble slått, og hevder at politiet brukte batonger under pågripelsen.

- Det er jo helt sinnssykt, for ingen av gutta gjorde noe som helst. De var bare på feil sted til feil tid, sier kameraten, som også ble pågrepet, til Dagbladet.

- VENTET I FLERE TIMER: - Vi ble sittende der og vente i det som føltes som et uendelig antall timer, uten å få noe vann eller mat, hevder en av guttene som ble arrestert på Kos. Foto: Privat
- VENTET I FLERE TIMER: - Vi ble sittende der og vente i det som føltes som et uendelig antall timer, uten å få noe vann eller mat, hevder en av guttene som ble arrestert på Kos. Foto: Privat Vis mer

- Skjønte ingen ting

Den unge gutten hevder overfor Dagbladet at det tok lang tid før noen forklarte dem hvorfor de hadde blitt tatt med til politistasjonen.

- Det kom en mann og sa «dere hadde avtalt en slåsskamp». Jeg skjønte ingen ting. Jeg hadde ikke avtalt noe sånt, og ingen av vennene mine var innblandet i noen slåsskamp. Mannen sa: «Jo, dere har vært involvert i masse bråk. Det er ungdommer som har fortalt oss at dere skulle slåss i natt», hevder han i intervjuet med Dagbladet.

Han sier at politiet ga beskjed om at alle måtte i et rettsmøte klokka ni på morgenen.

- Så vi ble sittende der og vente i det som føltes som et uendelig antall timer, uten å få noe vann eller mat. Jeg skjønte ikke noe av det som foregikk. Etter en stund ble de fleste av oss flyttet inn på celler. Men siden jeg og noen av de andre var mindreårige, ble vi sittende på en benk bak et gitter.

Like før rettsmøtet skal andre venner, som ikke var blant dem som ble pågrepet, ha dukket opp på politistasjonen.

- De sa at de hadde ringt ambassaden, og at dette skulle ordne seg. Politiet tok fingeravtrykkene våre, og fortalte at rettsmøtet hadde blitt flyttet fordi vi nå var siktet for å ha brukt vold mot politiet. Det var da jeg tenkte «dette er over. Vi blir sittende i fengsel for alltid». Alle ble redde. Vi skjønner jo at det er alvorlig å bli siktet for å ha brukt vold mot politiet, men det har jeg og vennene mine aldri gjort.

- Begynte å gråte

Tenåringsgutten sier at han bare kjente fire av de elleve ungdommene som ble arrestert, og hevder at det først var da han kom i arresten at han fant ut at noen hadde avtalt en slåsskamp.

- Heldigvis kom den en dame, som jeg tror hadde blitt sendt dit av den norske ambassaden. Hun fortalte at hun skulle hjelpe oss. Da tok det ikke lang tid før alle vi som er under 18 år fikk beskjed om at vi skulle bli sluppet fri. Vi ble så lettet, sier han.

Resten av de fengslede skal imidlertid ha fått beskjed om at de fortsatt måtte møte i retten. Gutten sier til Dagbladet at det hersket full forvirring rundt hva som skulle skje.

- Jeg så på alle gutta. Noen av dem begynte å gråte. Men innen klokka seks på kvelden hadde alle blitt sluppet ut, sier han.

Tida etter hendelsen har han brukt på å ordne nye billetter hjem til Norge. Han innrømmer også at han er overrasket over den massive dekningen saken har fått i norsk presse.

- Men jeg synes det er bra at det fikk stor oppmerksomhet. Vi har fått masse hjelp, og støtteerklæringer. Det er bare flott at det ble en stor sak, for det er mange som har bidratt, sier han.

BARGATE: Elleve ungdommer ble natt til fredag pågrepet av politiet på øya Kos i Hellas. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BARGATE: Elleve ungdommer ble natt til fredag pågrepet av politiet på øya Kos i Hellas. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Politiet nekter

Flere av guttene har overfor flere ulike medier hevdet at politiet skal ha vært voldelige da de ble arrestert. Det har også blitt hevdet at politiet brukte batonger mot dem. Det hevder også gutten Dagbladet snakket med lørdag kveld. Han sier politiet ikke gjorde forskjell på dem som hadde vært involvert i slåsskampen, og resten.

Politiet har bekreftet at de brukte fysisk makt under pågripelsen:

- Vi prøvde å snakke med dem først, men de hørte ikke etter. De ble mer voldelige etter det, og vi ble nødt til å bruke fysisk makt for å arrestere dem, sa politimester Kokoroskos Konstatinos ved Kos politistasjon til VG i helga.

NEKTER: Politimester på Kos, Kokoroskos Konstantinos, nekter for at politiet brukte batonger da de norske ungdommene ble arrestert. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NEKTER: Politimester på Kos, Kokoroskos Konstantinos, nekter for at politiet brukte batonger da de norske ungdommene ble arrestert. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Da avisa konfronterte ham med at enkelte av ungdommene hevder at politiet brukte batonger mot dem, svarte han følgende:

- Nei, vi brukte ikke batonger.

Dagbladet har ringt gresk politi gjentatte ganger lørdag og søndag, men de har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.

Tenåringsgutten Dagbladet snakket med lørdag kveld, reagerer sterkt på politimesterens uttalelser.

- Det er helt sjukt at han klarer å si at de måtte bruke fysisk makt for å pågripe oss. Jeg så en som ble slått av politiet. De brukte batonger. Jeg skulle ønske at noen hadde fått alt på film. Da hadde denne saken vært så mye lettere, sier han.

Tenåringen sier at han har fått beskjed om at han og de andre mindreårige slipper straff.

- Aldri dra til Kos

Han sier at flere av guttene vurderer å ta saken videre med norske myndigheter så fort de er tilbake i Norge. Men akkurat nå er det bare én ting han tenker på.

- Det er å komme meg hjem. Mamma og pappa har vært utrolig bekymret for meg. Alle som var med på turen har blitt enige om at vi aldri skal tilbake til Kos.

Han advarer samtidig andre norske ungdommer mot å reise på festtur til den greske party-øya:

- Aldri dra til Kos. I tillegg til det som har skjedd med oss, så har det vært så mange hendelser. Det er så mye sjukt som skjer her. Dette burde ha vært en bra tur, men det har vært så mye dritt. Det er utrolig synd.

En annen russegjeng som også har vært på Kos, har tatt til sosiale medier for å advare andre ungdommer:

«Vi anbefaler INGEN å dra hit».

«I løpet av ei uke har folk her nede blitt overfalt, overgrepet, slått, banket, dopet, seksuelt trakassert og fengslet. Vi på bussen har aldri turt å gå ut av hotellet alene og flere har vært redde for livet sitt.»

FATALT: Så langt i år har seks turister falt i døden i Mallorca. Tre av dødsfallene, uavhengig av hverandre, skjedde fra dette bygget i Magaluf. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer