KRITISK: Donald Trump holdt en pressekonferanse på Camp David fredag. Der gjentok han kritikken mot forfatteren av boka «Fire and Fury», og understreket igjen sitt eget syn på egen intelligens. Foto: Yuri Gripas / Reuters
KRITISK: Donald Trump holdt en pressekonferanse på Camp David fredag. Der gjentok han kritikken mot forfatteren av boka «Fire and Fury», og understreket igjen sitt eget syn på egen intelligens. Foto: Yuri Gripas / Reuters Vis mer

Nekter for å ha snakket med journalisten bak sjokkboka: - Det var «slurvete Steve» som slapp ham inn

USAs president Donald Trump forsvarer sin egen intelligens, og raser mot sjokkbok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den siste uka har det kommet daglige drypp fra Hollywood Reporter-journalist Michael Wolffs bok «Fire and Fury» fra innsida av Det hvite hus.

I boka hevder blant annet Wolff at Trump egentlig ikke ønsket å bli valgt til president. Planen skal i stedet ha vært å bruke valgkampen som markedsføring av Trumps næringsvirksomhet.

Etter flere krasse meldinger på Twitter, blant annet om sin egen intelligens, uttalte Donald Trump seg om boka under en pressekonferanse lørdag kveld norsk tid.

- Jeg anser boka som oppdiktet. Jeg synes det er en skam at noen kan få gjøre noe som dette, sier Trump.

Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon virker som en av de aller mest sentrale kildene i boka, og Donald Trump har den siste uka gått hardt ut mot sin tidligere venn og nærmeste rådgiver.

- Steve Bannon har ikke noe med meg eller presidentskapet mitt å gjøre. Da han ble sparket, mistet han ikke bare jobben. Han mistet forstanden, skrev Trump på Twitter tidligere denne uka.

Det skal spesielt være et utdrag fra boka, der Bannon omtaler et møte Trump jr. hadde med russere som «forrædersk» og «upatriotisk», som skal ha fått presidenten til å tenne på alle plugger.

- Ble ikke intervjuet

Under pressekonferansen lørdag kveld benekter Trump selv at han har snakket med Wolff, og sier at det var Steve Bannon som inviterte ham inn i Det hvite hus.

- Bare så dere vet det ... Jeg var aldri med på noe intervju med ham (Wolff, red.anm.). Han var aldri i det ovale kontor. Vi hadde ikke noe intervju. Jeg ble intervjuet kjapt av ham en gang for lenge siden, angående en annen artikkel. Jeg kjenner ikke denne fyren, men jeg antar at «Sloppy Steve» (slurvete, red.anm.) tok ham med inn i Det hvite hus veldig ofte, og det er en av disse tingene ... Det er derfor «Sloppy Steve» nå må se seg om etter en ny jobb.

I den ferske boka stiller også flere medarbeidere i Det hvite hus spørsmål ved Trumps evne til å styre landet. Da har fått presidenten til å ta til motmæle på sedvanlig vis, på Twitter.

- Faktisk, gjennom hele livet, så har mine to største styrker vært at jeg er mentalt stabil og, liksom, skikkelig smart, skriver Trump på Twitter.

- Jeg har gått fra å være en veldig vellykket forretningsmann, til en topp TV-stjerne til president i USA (på første forsøk). Jeg tror det kvalifiserer ikke bare til smart, men til geni … og et veldig stabilt geni!, skriver presidenten videre.

Trump hevder at hans politiske motstandere nå kritiserer hans psykiske helse, fordi påstandene om at hans medarbeidere skal ha samarbeidet med Russland «har vist seg å være svindel».

- Han kjenner meg ikke

Under pressekonferansen på Camp David fikk Trump følgende spørsmål fra en av de frammøtte journalistene:

- I dag tidlig tvitret du om din mentale tilstand. Hvorfor følte du et behov for å tvitre om det i dag?

- Fordi jeg gikk på de beste universitetene - eller universitetet. Jeg gikk på en ... Jeg hadde en situasjon der jeg var en veldig utmerket student. Da jeg var ferdig der så tjente jeg milliarder på milliarder av dollar, og ble en av de beste business-folka. Gikk til TV og var en enorm suksess i flere år, som du trolig har hørt om. Jeg stilte som presidentkandidat en gang, og vant. Så hører jeg om denne fyren, som ikke ikke kjenner meg. Han kjenner meg ikke i det hele tatt. Forresten, han intervjuet meg ikke i tre... Han sa at han intervjuet meg i tre timer i Det hvite hus. Det eksisterte ikke, det var bare i hans fantasi, svarer Trump.

Wolff har tidligere blitt anklaget for å bruke omstridte metoder, men han har avvist Trumps påstander om at boka var skrevet uten noen tilgang til Det hvite hus. Flere andre journalister har dessuten bekreftet at de ofte har set Wolff oppholde seg i presidentboligen, skriver NTB.

Fakta om «Fire and Fury»

Boka «Fire and Fury: Inside the Trump White House» er skrevet av forfatteren Michael Wolff og utgitt av forlaget Henry Holt.

Her er noen av påstandene i boka:

* Personer i Donald Trumps valgkampteam var sjokkert da han vant valget. Trump selv skal først ha reagert med forvirring og vantro, for så å bli overbevist om at han fortjente å bli USAs president.

* Kona Melania reagerte med fortvilelse og begynte å gråte da seieren var et faktum.

* Trump mistrivdes på sin egen innsettelsesfest. Han var sint fordi flere A-kjendiser lot være å komme.

* Trump har opplevd Det hvite hus som skremmende og har ofte trukket seg tilbake til sitt eget soverom. Der har han fått installert to flatskjermer i tillegg til den ene som allerede var på plass.

* I boka beskrives også Trump som stadig mer glemsk. Han hevdes å gjenta seg selv idet han forteller de samme historiene gang på gang.

* Datteren Ivanka Trump håper å bli USAs første kvinnelige president og har avtalt med sin ektemann Jared Kushner at det er hennes tur først.

* Ivanka gir ofte inntrykk av å ha et distansert forhold til faren, og gjør overfor venner narr av farens hårsveis og hvordan den er blitt til.

* Forfatteren Michael Wolff sier at boka er basert på over 200 intervjuer, men flere kommentatorer har stilt spørsmål ved innholdet, og om det er snakk om opplysninger som kilder har gitt Wolff i fortrolighet.

* Talskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, har beskrevet bokas innhold som «ren fantasi».

* Forfatteren Michael Wolff (64) er kjent som journalist, blogger og forfatter. Han har blant annet skrevet en biografi om mediemogulen Rupert Murdoch, og han har skrevet for blant annet Vanity Fair og New York Magazine.

Kilde: BBC, TT

​(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer