Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Nekter for alt

Den tiltalte sjubarnsmoren (43) presses hardt av aktor i retten.

FORKLARER SEG: 43-åringen kjemper for å unngå å bli dømt igjen, som i tingretten. Her med forsvarerne, Olav Sylte og Katja Hakvaag. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORKLARER SEG: 43-åringen kjemper for å unngå å bli dømt igjen, som i tingretten. Her med forsvarerne, Olav Sylte og Katja Hakvaag. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet): - På denne dagen, like før din far døde. Så du noe testamente?

- Nei.

- Men i en samtale med [en bekjent] sa du at din far bare var en du kunne få penger av - «Han har aldri gjort noe annet enn å skuffe meg». Du fortalte også at du ble vist et testamente. Fikk du se testamentet?

- Nei.

- Hvordan forklarer du dette?

- Jeg fikk aldri se noe testamente. Jeg spant historier.

- Surr

Ordskiftet er typisk for dagens utspørring av den dobbeltdrapstiltalte sjubarnsmoren (43) i Agder tingrett. Hver gang aktor Leif Aleksandersen stiller henne til veggs med ufordelaktige opplysninger politiet har fra vitner, benekter hun det, eller forklarer det med «rus» eller «surr».

Påtalemakten mener kvinnen tok livet av sin da 62-årige far i mars 2002, for å få tak i arvepenger. Ifølge vitner uttalte hun at faren dagen før han døde, viste henne et testamente der hun var tilgodesett.

Faren ble funnet død i badekaret dagen etter. Ingen fattet mistanke til noe kriminelt den gangen, men etter at ekssamboeren Øystein Hagel Pedersen (67) ble funnet død på et hotellrom i 2014, rettet politiet oppmerksomhet også mot farens dødsfall tolv år tidligere.

Arvebråk

Mannens grav ble åpnet, og små mengder av et beroligende stoff faren ikke hadde fått foreskrevet, ble funnet. Politiet tror datteren, som hadde betydelige pengeproblemer, tok livet av faren ut fra oppfatningen at hun skulle få en vesentlig sum i arv, siden 62-åringen var deleier i en trevarefabrikk.

Under arveoppgjøret ble hun imidlertid avspist med pliktdelsarven - én million kroner. I tida etter har hatt sterke utfall mot farens samboer, som hun mener forfalsket testamentet etter hans død.

En avdød kamerat av henne skal også ha fortalt flere personer at han dro hjem til farens samboer på torpedoppdrag for den tiltalte kvinnen. Også dette nekter hun for.

- Har du bedt [kameraten] om å oppsøke personer på vegne av deg?

- Nei.

- Så dette var på ditt initiativ?

- Jeg var dypt fortvilet og snakket om det om og om igjen, forklarte kvinnen, og mener kameraten må ha oppsøkt farens samboer på eget initiativ.

Nervøs

Dette er første gang 43-åringen forklarer seg i retten, etter at hun valgte å forholde seg taus i Kristiansand tingrett. Der ble hun dømt til lovens maksstraff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - og ser seg derfor nå tvunget til å snakke, ifølge sin forsvarer Olav Sylte.

Hun virket nervøs og ubekvem da hun satte seg i vitneboksen for første gang.

- Kan du hjelpe meg i gang? Med hvor vi skal begynne? spurte hun lagrettsdommer Erik Holth.

Etter hvert fant hun seg mer til rette, men nølte av og til, og ble til tider gråtkvalt - særlig når barna og barnevernet var tema.

- Jeg synes hun klarer seg veldig bra. Hun svarer på alle aktors spørsmål, sier forsvarer Sylte til Dagbladet.

- Hun virker nervøs?

- Ja, dette er veldig vanskelig for henne, spesielt når hun blir spurt om barnevernet. Men vi har forberedt henne mentalt, sier forsvareren.

- Sjokkert

En 59-årig tidligere kjæreste av kvinnen som ifølge tiltalen ble dopet ned tre ganger av henne - den ene gangen så alvorlig at han måtte på sykehus - følger rettssaken fra salen.

- Jeg er sjokkert. Man skulle ikke tro vi satt i samme rettssak, sier mannen til Dagbladet.

59-åringen blir ikke tillagt særlig flatterende egenskaper av sin tidligere kjæreste. Ifølge henne var han nærmest avhengig av henne for å få tilgang på innsovningsmiddelet Stilnoct, som de begge skal ha ruset seg på. Og ble svært sjalu da hun gikk tilbake til en annen eks, avdøde Øystein Hagel Pedersen.

- Han sto ofte på bensinstasjonen rett overfor kjøkkenvinduet, med lysene på rett inn. Øystein ble så sinna, forteller hun.

Ekstremdose

Tirsdag kom det fram at 59-åringen, da han ble innlagt på sykehus i januar 2013, hadde fått i seg en dose innsovningsmedisin tilsvarende mellom 5 og 30 Stilnoct-tabletter, når øverste anbefalte dose er én.

- Han ville ha dødd hvis han ikke hadde kommet seg på sykehus og fått livreddende behandling, sa advokat Anne Rita Meberg til Dagbladet.

Påtalemyndigheten mener den tiltalte kvinnen brukte samme metode for å ta livet av Pedersen året etter. Selv distanserer hun seg fra enhver antydning om at hun skulle ha noe med så vel forgiftningen av 59-åringen som dødsfallet å gjøre, og sier han var i live da hun gikk fra ham på hotellrommet natta da han døde.

- Han lå under dyna, kjeftet og smelte. Han var fortvilet etter diskusjonen om barnevern, og om [59-åringen]. Han var veldig opptatt av det, sa 43-åringen.

Hovedforhandlingen er berammet til og med 29. mai. Over hundre vitner er innkalt, og det er satt av tre dager til den tiltalte sjubarnsmorens forklaring.