Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orkanen «Maria»:

Nekter for at 3000 døde: - Din mangel på respekt er motbydelig

President Donald Trump hevder at Demokratene har manipulert antallet for å sette ham i et dårlig lys.

PUERTO RICO: I oktober reiste president Donald Trump og førstedame Melania til Puerto Rico for å se skadene med egne øyne. Her er de avbildet i byen Guaynabo. Foto. Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix
PUERTO RICO: I oktober reiste president Donald Trump og førstedame Melania til Puerto Rico for å se skadene med egne øyne. Her er de avbildet i byen Guaynabo. Foto. Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs østkyst står overfor orkanen «Florence», som blir beskrevet som en ekstremt farlig, livstruende og historisk orkan. Tidligere denne uka snakket president Donald Trump med pressen i forbindelse med orkanen, og benyttet anledningen til å skryte av administrasjonens håndtering av orkanen «Maria» - noe som ikke falt i god jord hos mange.

Trump har fra før av fått mye kritikk for hvordan «Maria» ble håndtert, blant annet på grunn av treg nødhjelp til øya Puerto Rico.

Torsdag går presidenten ut på Twitter og nekter for det offisielle antallet dødsfall som følge av orkanen.

ORKAN: Meteorolog Brett Adair rapporterer om størrelsen og omfanget av orkanen «Florence» fra North Carolina, USA. Video med tillatelse: CNN Vis mer

Skylder på demokratene

«Maria» rammet øygruppa i september 2017. Den førte til omfattende skader for i alt 90 milliarder dollar, og ble rangert som den tredje mest kostbare syklonen i USAs historie siden 1900.

Det tok lang tid å bekrefte hvor mange på øya som faktisk mistet livet som følge av orkanen. Antallet døde steg fra 16 til 34, til 64 og 1052, før myndighetene i august slo fast at 2975 personer mistet livet som følge av orkanen.

Uten å legge fram noen form for bevis, benekter Trump at tallet stemmer og skylder på Demokratene.

- 3000 mennesker døde ikke, skriver Trump torsdag, og hevder at det høye tallet er framsatt av Demokratene for å sette ham i et dårlig lys.

Trump besøkte Puerto Rico i oktober for å ta skadene etter stormen i nærmere øyesyn.

- Da jeg forlot øya, ETTER at uværet hadde inntruffet, oppga de alt fra 6 til 18 dødsfall. Etter hvert som tiden gikk, gikk det ikke opp stort. Så, lang tid seinere, begynte de å rapportere skikkelig store tall, som 3000, skriver presidenten videre på Twitter.

MANGLET STRØM: Store deler av strømforsyningen på Puerto Ricoble ble slått ut av orkanen. Foto: AP / NTB scanpix
MANGLET STRØM: Store deler av strømforsyningen på Puerto Ricoble ble slått ut av orkanen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Din vakt

Ordføreren i San Juan, hovedstaden i Puerto Rico, har ved flere anledninger gått hardt ut mot presidenten da krisen sto på som verst i fjor. Nødhjelpen tok for lang tid, og hun var ikke redd for å stå opp mot president Trump.

ORDFØRER: Carmen Yulín Cruz. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta/NTB Scanpix
ORDFØRER: Carmen Yulín Cruz. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta/NTB Scanpix Vis mer

- Folk dør her, og jeg kan ikke begripe at den mest storslåtte nasjonen i verden ikke kan utarbeide logistikk for ei lita øy, sa ordfører Carmen Yulín Cruz den gang.

Hun lar heller ikke dagens kommentarer fra Trump gå forbi i stillhet. På Twitter raser hun mot Trump:

- Dette er hva benektelse og forsømmelse ser ut som. Mr. president, i den virkelige verden døde folk på din vakt. Din mangel på respekt er motbydelig, skriver Cruz.

Vitenskapelig basert anslag

Presidenten spekulerer også i at personer som kan ha dødd av alderdom har blitt satt på lista, samtidig som han understreker at han elsker Puerto Rico.

Tallet på 2975 omkomne er ikke en konkret liste med navn, men et vitenskapelig basert anslag.

Forskere har sett på hvor mange dødsfall som ble registrert i forbindelse med orkanen Maria fra september 2017 til februar 2018. Dermed fant de ut at antall dødsfall var 22 prosent høyere enn i samme periode i et gjennomsnittlig år, uten en dødbringende orkan.

Dette er et anslag som myndighetene på Puerto Rico stiller seg bak.

TOA ALTA: Ødeleggelsene i Puerto Rico var store etter orkanen Maria herjet øya i september. Bildet er tatt 28. september i Toa Alta. Foto: AP / NTB scanpix
TOA ALTA: Ødeleggelsene i Puerto Rico var store etter orkanen Maria herjet øya i september. Bildet er tatt 28. september i Toa Alta. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Ikke billig

Trump skriver også at han samlet inn milliarder av dollar til å hjelpe å bygge opp Puerto Rico igjen

Under besøket i fjor kommenterte Trump hvor mye penger hans administrasjon hadde brukt på redningsarbeidet på Puerto Rico.

- Hjelpen vår har ikke vært billig. Jeg hater å måtte si dette til dere, Puerto Rico, men dere har påført budsjettet vårt en liten smekk. Men det er greit, fordi vi har reddet mange liv, sa Trump

Det er finnes ingen indikasjon på at Trump samlet inn milliarder for å hjelpe til, skriver The Guardian. Avisa viser til FEMA, byrået som har ansvar for å koordinere responsen på katastrofer, som har uttalt at deres arbeid ble vanskelig på grunn av to andre store orkaner i ukene før «Maria».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!