Nekter for at han fikk penger av Toska

Vekter (27) hevder Toska hevner seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): David Aleksander Toska står nå tiltalt i Oslo tingrett for det såkalte bankbokskuppet på Bryn i 2001 og innbruddsforsøket på Norsk Medisinaldepot i 2000. I dag vitnet den 27 år gamle eks-vekteren som Toska mener gav ham essensiell informasjon om begge stedene. Samtidig som han gjorde dette tystet vekteren om innbruddsplanene til politiet.

Fikk bare cola

Toska har tidligere fortalt at vekteren først fikk 25.000 kroner for å gi informasjon. Deretter fikk han 10.000 kroner i \'julegratiale\'.

Men eks-vekteren hevdet i retten i dag at han ikke har mottatt en eneste krone fra Toskas hånd.

- Det eneste jeg har fått av Toska er cola og noe mat. Men etter innbruddet på Bryn skulle jeg få en halv million kroner. Det var vel for å holde kjeft, sa 27-åringen.  

- Hvorfor tror du Toska sier at du har mottatt penger, spurte dommeren.

- Han vil vel gjøre meg skyldig, jeg har jo ikke vært så lojal mot ham, svarte eks-vekteren.

27-åringen og Toska møttes første gang på Grefsen i Oslo, sommeren 2000.

SIER HAN BETALTE VEKTEREN:  David Toska har forklart at han betalte vekteren for informasjonen. Til høyre er Toskas forsvarer i Oslo tingrett, Linda Margrethe Aasen. Foto: SCANPIX
SIER HAN BETALTE VEKTEREN: David Toska har forklart at han betalte vekteren for informasjonen. Til høyre er Toskas forsvarer i Oslo tingrett, Linda Margrethe Aasen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Skjønte du allerede da at han var ute etter opplysninger, spurte dommeren.

- Ja, man spør vel ikke uten grunn, svarte eks-vekteren.

Han hevder at opplysningene han gav til Toska var av generell art og at han bare svarte på spørsmål som Toska lett kunne finne ut av selv eller bekreftet ting som Toska allerede visste. Toska derimot sagt at informasjonen fra vekteren var helt essensiell for å gjennomføre innbruddene.

Først flere måneder etter at han ble kjent med Toska, kontaktet 27-åringen politiet.

- Ved å snakke med Toska fikk jeg en gyllen mulighet til å avsløre personene som jeg hadde hørt stå bak flere innbrudd. Jeg ville få et innblikk i planene deres, men trodde politiet kom til å si at jeg måtte slutte å treffe Toska. 

Et sentralt element i rettsaken er spørsmålet om politiprovokasjon. Toska og hans medtilalte har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld fordi de mener innbruddene var framprovosert av et forhåndsinformert politi.

- Jeg fikk ingen instrukser av politiet, utover det at jeg ikke måtte gi fra meg fortrolig informasjon, gjøre noe straffbart eller ta i mot penger fra Toska, sa eks-vekteren.

Jus-krangel

Før eks-vekteren gikk i gang med sin forklaring, var aktor og forsvarer Arve Ringsbye uenige i hvorvidt en politibetjent som har fulgt 27-åringen kunne få være til stede i salen.

Ringsbye mente politibetjenten kan bli et sentralt vitne senere i saken, selv om han tidligere ikke har ytret noe ønske om dette. Så intens ble diskusjonen, at retten trakk seg tilbake i nærmere 20 minutter.

I etterkant av tystingen har den tidligere vekteren vært del av et vitnebeskyttelsesprogram, som han nå er ute av. 27-åringen har også blitt utsatt for vold fra en av personene som har vært innblandet i depotsaken. Av den grunn måtte adresse og studiested holdes hemmelig for tilhørerne av rettssaken.