SKULLE DREPES I OSLO:  PST fryktet at den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard skulle bli drept under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo tirsdag denne uka. Foto: AP Photo/Peter Hove Olsen, POLFOTO
SKULLE DREPES I OSLO: PST fryktet at den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard skulle bli drept under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo tirsdag denne uka. Foto: AP Photo/Peter Hove Olsen, POLFOTOVis mer

Nekter for at han ville drepe Westergaard

Mannen PST fryktet skulle ta livet av karikaturtegneren Kurt Westergaard, nekter for at han hadde slike planer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet fikk i går kontakt med mannen PST mener var hjernen bak et planlagt terrorattentat i Oslo denne uka.

- Ville eller skulle du ta livet av karikaturtegneren Kurt Westergaard?

- Nei! Er det eneste mannen i 30-åra ønsker å si til Dagbladet om Kurt Westergaard-saken.

I går kunne Dagbladet avsløre at PST hadde informasjon om at en mann — som er godt kjent av både det ordinære politiet og sikkerhetspolitiet — skulle være i besittelse av automatvåpen og sprengstoff. Opplysningene førte til at alarmen gikk hos PST.

Sikkerhetspolitiet mener mannen og hans nettverk har «gjennomføringsevne og kapasitet» til å utføre terrorattentat i Norge.

- Tidligere kriminell Mannen som PST har fulgt med argusøyne, reagerer kraftig på Dagbladets omtale av ham.

- Dagbladet omtaler meg som kjent kriminell. Det er ikke riktig. Virkeligheten er at jeg er tidligere kriminell, sier mannen som nekter kjennskap til det planlagte terrorattentatet mot Jyllands-Postens karikaturtegner Kurt Westergaard.

Mannen som er i 30-åra er straffedømt flere ganger. Ifølge ham selv ligger det flere år tilbake. Han avviser på det mest bestemte at han i dag er kriminell.

Han er norsk statsborger og har ifølge Politiets sikkerhetstjeneste tilknytning til et islamistisk ekstremistmiljø.

De siste ti åra er han dømt og funnet skyldig i kriminelle forhold i 2001 og 2006.

Sprengstoff Ingen i PST var i går tilgjengelig for kommentar om det planlagte terrorattentatet mot Kurt Westergaard på Litteraturhuset.

Etter hva Dagbladet erfarer jobber sikkerhetspolitiet fortsatt med saken. Opplysningene om automatvåpen og sprengstoff blir tatt svært alvorlig.

Det var i går umulig å få avkreftet eller bekreftet om politiet har gjort beslag av automatvåpen eller sprengstoff som kan knyttes til terrorplanene.

Ved siden av agentene til PST ble også tungt bevæpnet politi fra beredskapstroppen til Oslo-politiet brukt til å sikre området rundt Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

Dagbladet får bekreftet at sikkerhetspolitiet ikke var sikre på om de fryktede terroristene skulle gjennomføre terrorattentatet, selv om Kurt Westergaard kvelden før hadde avbrutt sitt besøk i Oslo. Mandag ettermiddag reiste Westergaard og hans livvakter fra PET (Politiets Efterretningstjeneste i Danmark) hjem til Aarhus.