Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg:

Nekter for at Trump stilte ultimatum: - Det var kanskje behov for å lufte litt ut

USAs president Donald Trump truet aldri med å trekke seg ut av Nato, ifølge statsminister Erna Solberg.

FORNØYD: Den amerikanske presidenten Donald Trump virket fornøyd med resultatet etter Nato-toppmøtet i Brussel. Trump har tidligere uttrykt misnøye med de andre medlemslandenes manglende forsvarspengebruk. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BRUSSEL (Dagbladet): Fram til i dag hadde Nato-toppmøtet i Brussel tilsynelatende gått stille og rolig for seg, uten de mest voldsomme krumspringene. Det endret seg fort da meldingene om et krisemøte spredte seg til verdenspressen.

Det tyske nyhetsbyrået DPA meldte at den amerikanske presidenten hadde truet med amerikansk alenegang i forsvarsspørsmål, hvis ikke resten av Nato-landene økte forsvarsbudsjettene sine umiddelbart.

Enkelte medier meldte at Trump hadde truet med å trekke USA ut av Nato, og alt tydet på at resten av Natos medlemsland hadde samlet seg til et krisemøte.

Kilde nær Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier imidlertid til Dagbladet at det aldri var snakk om noen krisestemning. Bare «tøffe diskusjoner».

Trump selv gliste og hyllet seg selv under en pressekonferanse torsdag ettermiddag, der han hevdet at samtlige medlemsland hadde forpliktet seg til å bruke mer penger på forsvar.

- Unødvendig

På direkte spørsmål fra en reporter i salen, om hvorvidt Trump - av noen som helst grunn - kan trekke USA fra Nato uten tillatelse fra den amerikanske kongressen, svarte presidenten:

- Jeg tror jeg kan det, men det er unødvendig. De betaler nå 33 milliarder dollar mer. Alle i rommet (under Nato-toppmøtet, red.anm.) takket meg. Det er en fantastisk kollegial stemning i det rommet, sier han.

En annen reporter ville vite om den amerikanske presidenten vil endre mening så fort han kommer om bord på Air Force One (presidentens privatfly), slik han gjorde i en Twitter-tirade etter G7-møtet.

- Det er noen andre som gjør det, sier Trump, og viser til Twitter, før han fortsetter:

- Jeg er veldig konsistent. Jeg er et veldig stabilt geni, svarer Trump.

KONFRONTERES: Under Donald Trumps pressekonferanse etter Nato-toppmøtet i Brussel ble den amerikanske presidenten konfrontert med at han skal ha truet med å trekke USA ut av forsvarsalliansen, dersom de andre medlemslandene ikke oppnår toprosentmålet, en diplomatisk strategi Trump mente fungerte bra. Video: AP Vis... Vis mer

Avviser Trump-rykter

Da Norges statsminister, Erna Solberg, selv møtte norsk presse etter Trumps opptreden, nektet hun for at Trump hadde truet med å trekke seg fra Nato.

- Nei, det stemmer ikke at det ble sagt under møtet. Det han var tydelig på var at flere må betale mer, og at flere må ta sin del av regningen. Han sa egentlig ikke så mye annet enn det han har uttalt før møtet, sier Solberg til et samlet norsk pressekorps.

- Men kanskje det var et behov for å lufte litt ut. For gårsdagens diskusjon ble mer preget av ferdigskrevne manus, sier Solberg til NTB.

Hun understreker:

- Jeg oppfatter ikke at han på noe tidspunkt skal ha sagt at han ikke skulle delta i Nato. Det tror jeg vil være en helt feil tolkning av det som ble sagt i møtet.

«Går sin egen vei»

Statministeren gledet seg også over at Trump ga uttrykk for at Nato er viktig også for USA.

- Jeg synes det er bra at den amerikanske presidenten understreket det på sin pressekonferanse. Vi har også understreket at denne felles sikkerheten Nato står for, også er en beskyttelse for USA.

De to nyhetsbyråene DPA og Reuters, som begge viser til velinformerte kilder, skriver imidlertid at Trump formulerte seg på en litt annen måte.

På møtet skal han, ifølge disse kildene, ha truet med å «gå sine egne veier» hvis ikke europeiske land øker forsvarsbudsjettene innen januar neste år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!