Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter for båndtvang på katter

- Mange katter som reagerer med panikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Ærfugler langs helgelandskysten blir skremt vekk av katter, det melder NRK.

Det setter en over hundre år gammel tradisjon i fare, og miljøvernavdelingen i fylket har bedt direktoratet for naturforvaltning om å vurdere båndtvang for kattene.

- Det er en gammel tradisjon som fører mennesker og fuglene nærere sammen. Menneskene bygger hus for de hekkende fuglene, men katter har skremt de vekk og forstyrret. Jeg ba direktoratet gjøre en vurdering på det (båndtvang red.anm), sier Gunnar Rofstad i miljøvernsavdelingen for Nordland til Dagbladet.no.

Det kommer ikke på tale.

- Direktoratet har ingen planer om å gi katter langs kysten båndtvang, sier Per Erik Sigstad Stø til Dagbladet.no og minnes en episode fra 1981.

- Det var et forslag for om en lov hvor katter som streifet i utmark kunne avlives, men grunnet sterke reaksjoner fra katteeiere reddet vi oss unna den, sier han.

Sigstad Stø mener at beboerne må samarbeide for å holde kattene vekk fra hekkende fugler.

- Jeg anbefaler at folk holder en viss orden på kattene og at de samarbeider med kommunen og beboerne om å holde orden. 

I bånd: Direktoratet for Miljøvern måtte vurdere om de skulle sette båndtvang på katter som truer ærfugler. Foto: Scanpix
I bånd: Direktoratet for Miljøvern måtte vurdere om de skulle sette båndtvang på katter som truer ærfugler. Foto: Scanpix Vis mer

Anbefaler ikke bånd
Pressekontakt i dyrevernsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, vil ikke anbefale å ha katter i bånd, men har forståelse for at fuglene må beskyttes.

- Det er ingen god idé å ha katter i bånd hvis de ikke er vant til det. Det er ikke alle katter som reagerer positivt på det, sier Martinsen til Dagbladet.no.

- Jeg har forståelse for at de må beskytte de hekkende fuglene, men mange katter som reagerer med panikk når de får halsbånd over nakken. For de fleste katter er det ikke en spesielt bra løsning, sier Martinsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!