SKJØNNHETEN OG UDYRET: Liberias tidligere president, den beryktede krigsherren Charles Taylor, skal ha gitt den britiske supermodellen Naomi Campbell blod-diamanter i gave.  Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE/SCANPIX
SKJØNNHETEN OG UDYRET: Liberias tidligere president, den beryktede krigsherren Charles Taylor, skal ha gitt den britiske supermodellen Naomi Campbell blod-diamanter i gave. Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE/SCANPIXVis mer

Nekter for blod-diamanter

Supermodellen Naomi Campbell vil ikke snakke om sitt forhold til krigsforbryter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Denne uken tok rettssaken mot den krigsforbryter-tiltalte Charles Taylor en ny og oppsiktsvekkende vending.

Da ba aktoratet ved FNs spesialdomstol for Sierra Leone i Haag om at både supermodellen Naomi Campbell og filmstjernen Mia Farrow blir stevnet som vitner.

Bakgrunnen er det som skal ha skjedd i forbindelse med en veldedighetsmiddag i 1997, hjemme hos fredsprisvinner og daværende president Nelson Mandela. Der skal modellen angivelig ha mottatt blod-diamanter fra han som en gang var Afrikas mest fryktede krigsherre.

Vekket om nattaVed frokostbordet dagen etter, om bord på det sørafrikanske luksustoget Blue Train, skal den britiske supermodellen i fortrolighet ha fortalt Farrow om et overraskende besøk på nattetid.

- Hun sa at på natta hadde noen menn banket på døra og hun, halveis våken, hadde åpnet døra, og der sto representanter for Charles Taylor. De hadde gitt henne en stor diamant, sier Farrow til ABC News.

Den kvelden tok hun et bilde der Campbell og Taylor poserer sammen. Ifølge den amerikanske skuespilleren skal Campbell ha sagt at hun ville donere diamanten til Nelson Mandelas veldedighetsarbeid.

- Så jeg tenkte ikke mer over det, sier Farrow.

The Nelson Mandela Children's Foundation sier imidlertid at de ikke har mottatt noen diamant fra Campbell.

KRIGSHERRE OG SHOWMANN: Omtaler BBC Charles Taylor som. På 90-tallet ga han en rekke dramatiske telefonintervjuer med den britiske allmennkringkasteren.
KRIGSHERRE OG SHOWMANN: Omtaler BBC Charles Taylor som. På 90-tallet ga han en rekke dramatiske telefonintervjuer med den britiske allmennkringkasteren. Vis mer

Uslipte diamanterOgså et annet vitne, identifisert som Carole White, skal ha hørt Taylor si under middagen at han ønsket å gi Campbell diamanter.

Senere på natta skal Taylors menn ha kommet til gjestehuset der hun og Campbell sov. Der skal de ha kastet stein på vinduet for å vekke henne, slik at hun kunne slippe dem inn.

På denne måten skal White, som i årene 1992 til 2007 var agent for Campbell, ha sett at at modellen mottok «flere uslipte diamanter». Via sin advokat, Daniel Bright, sier imidlertid modellagenten at hun overtalte Campbell til å gi fra seg diamantene til en tredjepart.

Campbell og hennes eks-agent har siden den gang blitt uvenner, og har saksøkt hverandre.

Det er ventet at Taylors forsvarere vil avslutte sin bevisførsel denne sommeren. Det er årsaken til at aktoratet har bedt dommerne om tillatelse til å gjenåpne saken med vitnesbyrd fra Campbell, Farrow og White.

Beryktet Taylor er tiltalt for 11 påståtte tilfeller av krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og brudd på den internasjonale menneskerettighets-konvensjonen.

Ifølge tiltalen har Taylor - i bytte mot diamanter ulovlig utvunnet i Sierra Leone - bevæpnet, finansiert og kontrollert opprørerne som drepte, voldtok og lemlestet sivile før de plyndret og satte fyr på landsbyene i en terrorkampanje rettet mot regjeringen i Freetown.

Taylor var med på å starte borgerkrigen i Liberia i 1989, og ble én av krigsherrene som i flere år kjempet om makten i det vestafrikanske landet.

Han ble valgt til president i 1997. Ifølge tiltalen har han støttet Sierra Leones beryktede Revolutionary United Front i bytte mot diamanter.
PÅ KRIGSSTIEN: Dette bildet fra mai 1990 viser Charles Taylor med en AK-47 rifle på vei mot hovedstaden Monrovia for å kaste president Samuel Doe. Foto: AFP PHOTO/FILES/PASCAL GUYOT/SCANPIX
PÅ KRIGSSTIEN: Dette bildet fra mai 1990 viser Charles Taylor med en AK-47 rifle på vei mot hovedstaden Monrovia for å kaste president Samuel Doe. Foto: AFP PHOTO/FILES/PASCAL GUYOT/SCANPIX Vis mer


Han ble pågrepet i mars 2006 da han forsøkte å krysse grensen mellom Nigeria og Kamerun. Taylor ble overført til Haag av frykt for at en rettssak mot ham i Sierra Leone ville utløse nye voldsbølger i Freetown.

Aktoratet mener at Taylor var i Sør-Afrika på det aktuelle tidspunktet da han møtte Campbell for å bytte diamanter mot våpen. De mener han skal ha smuglet diamantene på majonesglass.

Nekter- Tull og tøys, svarte Taylor, da han ble kryssforhørt om den angivelige gaven.

Også Campbell nektet for at hun fikk blod-diamanter da hun ble intervjuet av ABC News tidligere denne måneden.

- Jeg mottok ingen diamanter, og jeg kommer ikke til å snakke om det. Tusen takk. Og det er ikke det jeg er kommet for, sa modellen, før hun avbrøt intervjuet.

BRUTALT: Tamba Gowdja fikk hendene hugget av i 1998 av soldater fra den beryktede RUF-geriljaen under Sierra Leones brutale borgerkrig. Flere enn 6000 fikk amputert kroppsdeler under terrorkampanjen.  Foto: EPA/NIC BOTHMA/SCANPIX
BRUTALT: Tamba Gowdja fikk hendene hugget av i 1998 av soldater fra den beryktede RUF-geriljaen under Sierra Leones brutale borgerkrig. Flere enn 6000 fikk amputert kroppsdeler under terrorkampanjen. Foto: EPA/NIC BOTHMA/SCANPIX Vis mer