Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter for Gullborgen-brekk, innrømmer «småinnbrudd»

Språklig ja-nei-forvirring med fem albanere på tiltalebenken i Oslo tingrett.

STORE VERDIER: Påtalemyndigheten mener de fem tiltalte står bak innbruddet hos Gullborgen. Foto: Politiet
STORE VERDIER: Påtalemyndigheten mener de fem tiltalte står bak innbruddet hos Gullborgen. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nei, var svaret fra alle de fem tiltalte da aktor Trude Elisabeth Sperre konfronterte dem i Oslo tingrett i formiddag med skyld for et av Norgeshistoriens største gulltyverier - innbruddet i Gullborgen i Oslo i fjor vinter.

Ikke et gram gull er kommet til rette av utbyttet på 38 millioner kroner som forsvant fra velvet i Storgata 28A helgen 13. og 14. februar.

Fem albanske menn i alderen 25 til 40 år sitter tiltalt - tre av dem for selve innbruddet, en for å ha leid en dekkleilighet i Keysers gate 7 i Oslo sentrum og en for å ha lånt bort verktøy og en varebil tilrekognosering.

Maleren med Oslo-adresse, varebil, vinkelsliper og annet verktøy forsterket sin uskyld med «selvfølgelig nei».

Når ja er nei Den første timen i retten skapte litt språklig forvirring fordi «nei» på albansk høres ut som «ja» på norsk.

Også «ja» på albansk ble svart flere ganger under gjennomgangen av den åtte sider lange tiltalen der det spektakulære Gullborgen-innbruddet.

Innrømmer «småinnbrudd» Enkeltvis svarte flere av de tiltalte utvetydige «ja» på skyldspørsmålet i flere av de «mindre» tiltalepunktene for butikkinnbrudd med utbytte opp mot 400 000 kroner - de fleste i Oslo, men også Haugesund og Rakkestad.

Det aller største brekkforsøket i tiltalen gjelder et innbrudd hos gullforedlingsbedriften K.A. Rasmussen i Hamar. To ukjente personer tok seg inn en rute og var i ferd med å bore seg gjennom et betonggolv da alarmen gikk natt til 1. november 2009.

Ifølge tiltalten var det gull og platina for 100 millioner kroner i hvelvet der, men innbrytere ble skremt.

En av de Gullborgen-tiltalte er tiltalt også for brekket i Hamar, men han nektet straffskyld på det punktet i Oslo tingrett i formiddag.

Påtalemyndigheten mener at fem mann var inne i Gullborgen. To av dem er fortsatt i Albania - en i fengsel og en på rømmen.

To av de tiltalte i Oslo tingrett er norske statsborgere med bopel i Oslo og Rælingen. De tre andre er alle tidligere utvist fra Norge for kriminelle virksomhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media