Nekter for ny strategi

Hele poenget med Norges strategi er å slå ned smitte lokalt. Mandag kunngjorde statsminister Erna Solberg nye nasjonale tiltak som også rammer områder uten særlig smittespredning.

STRATEGI: Helseminister Bent Høie kommenterte coronastrategi etter pressekonferansen 21. oktober. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Mandag kunngjorde statsminister Erna Solberg nye nasjonale tiltak mot spredningen av covid-19 i Norge. Tiltakene bryter tilsynelatende med regjeringens strategi. Helseminister Bent Høie nekter for det.

Onsdag 21. oktober uttalte Høie til Dagbladet at Norge følger en «Kontroll»-strategi. Han forklarte at dette innebærer at vi skal ha kontroll på smittespredningen gjennom testing, sporing, isolering og sterke tiltak lokalt.

- Regjeringen valgte 7. mai å gå fra «Slå ned»-strategi til «Kontroll»-strategi, hvor hele poenget er nettopp å ha oversikt over smittesituasjonen og slå ned smitten lokalt når man oppdager det, uttalte han til Dagbladet.

STRENGE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer

Høie nekter

På tross av dette innførte regjeringen strenge nasjonale tiltak som også rammer områder med vedvarende lav smittespredningen. Noen nordmenn som nå blir rammet av strenge tiltak, er bosatt i områder som nærmest ikke har registrert tilfeller av covid-19.

- Dette er en del av «Kontroll»-strategien. Vi utelukket ikke at vi kunne komme med nødvendige nasjonale tiltak dersom vi opplevde forhøyet smitte og økt hyppighet av lokale utbrudd. De tiltakene som kom mandag er ikke generelle, men målrettede mot nye områder hvor vi ser at det er forhøyet risiko for smitte, og det er spesielt tilknyttet private sammenkomster og arbeidsinnvandring, sier helseminister Høie til Dagbladet.

- Disse tiltakene rammer også områder med svært lite smitte. Bryter ikke det med «Kontroll»-strategien?

- Nei. Ikke i en situasjon hvor vi har sett økt hyppighet av lokale utbrudd, som nettopp er knyttet til sosiale sammenkomster og arbeidsinnvandring. Vi har sagt at vi kan innføre nasjonale tiltak for å redusere risikoen for å få for mange pågående lokale utbrudd. Det er noe av vår bekymring: Hvis vi får for mange lokale utbrudd samtidig, så kan de møtes og så vil vi se begynnelsen på en regional eller nasjonal bølge. Det er den situasjonen vi ikke ønsker å komme i.

NYE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer

Solberg nekter

Statsminister Erna Solberg nekter også for at de nye nasjonale tiltakene undergraver «Kontroll»-strategien.

- Nei. Det er fortsatt lokale tiltak som er det viktigste vi har for å slå ned lokale utbrudd. Tiltakene der hvor det er utbrudd, er strengere enn de nasjonale reglene. Men vi må passe på at vi er årvåkne i alle deler av landet slik at vi ikke får for mange lokale utbrudd, sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Det har vært 150 lokale utbrudd så langt i høst. Det betyr at ganske mange utbrudd har oppstått, og at ganske mange kommuner som før nesten ikke har hatt smitte, plutselig har fått en oppblomstring.

Statsministeren trekker fram Hammerfest hvor 17 ansatte ved Hammerfest sykehus har fått påvist covid-19 i forbindelse med et utbrudd.

- Vi ser for eksempel i Hammerfest, hvor et helt sykehus et stengt for annet enn øyeblikkelig hjelp. Det viser hvor kritisk det kan være dersom smitte treffer i et slikt miljø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer