Hilser Lama:  Høyres stortingsrepresentanter Anders B. Werp, Peter Frølich, Heidi Nordby Lunde, Michael Tetzchner og Erik Skutle tar i mot Dalai Lama når han kommer til Stortinget i morgen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Hilser Lama: Høyres stortingsrepresentanter Anders B. Werp, Peter Frølich, Heidi Nordby Lunde, Michael Tetzchner og Erik Skutle tar i mot Dalai Lama når han kommer til Stortinget i morgen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Nekter for opprør

Disse Høyre-representantene gjør det motsatte av det regjeringen gjør, og møter Dalai Lama. Men de nekter for at de er opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag gjør disse fem Høyre-representantene det som partikollegaene i regjeringen og stortingspresidenten har nektet å gjøre. De møter nobelprisvinner Dalai Lama i Stortingets kinosal.

- Få med at dette ikke på noen måte er et opprør mot regjeringen, sier Anders B. Werp.

For alle fem understreker at de som stortingsrepresentanter har en annen rolle enn regjeringen, og de avviser at deres møte med Lama representerer en kritikk av regjeringens beslutning om å prioritere forholdet til Kina foran det å møte fredsprisvinneren som i disse dager besøker Oslo.

- Jeg har tillit til at regjeringen har gjort en samvittighetsfull og grundig vurdering av hva de mener er riktig. De må balansere en rekke hensyn sier Peter Frølich.

Erik Skutle nikker.

- For meg er en han en fredsprisvinner og en svært interessant person som jeg gjerne vil møte. Som stortingsrepresentant står jeg fritt til det, sier han.

Gjensyn For Michael Tetzschner blir det et gjensyn.

- Jeg for min del møtte ham da jeg var byrådsleder i Oslo. Som vert hadde jeg ham til bords under kommunens lunsj for fredsprisvinneren. Da ville det være helt merkverdig om jeg ikke kunne treffe ham nå bare fordi jeg er blitt stortingsrepresentant, sier Tetzchner.

Han avviser at partiet har koordinert representantenes møter med fredsprisvinneren for å balansere i en vanskelig sak.

- Alle her har gjort en egen vurdering av om vi vil møte Dalai Lama.

38 høyrerepresentanter gjør som regjeringen og holder seg unna fredsprisvinneren.

- Jeg synes oppmøtet fra Høyre slett ikke er så dårlig, sier Skutle

Med fem deltakere hver er det Høyre og Venstre som stiller med flest representanter.

Kinapress Det er press fra Kina, og et ønske om å reparere skadene på forholdet mellom Norge og Kina som gjør at regjeringen og Stortingets presidentskap nå holder seg helt unna mannen som har besøkt Det hvite hus og den amerikanske kongressen en rekke ganger.

- Norge skal være frimodige. Men denne saken viser at det å være et lite land har sine begrensninger. Disse dagene har jeg tenkt mye på hvor mye mer frimodige vi kunne vært som medlemmer av EU. Da hadde det ikke vært snakk om at Kina kunne skade næringsinteressene. For meg er dette et eksempel på hvilken illusjon det var da nei-bevegelsen innbilte det norske folk at vi kunne være en brobygger utenfor EU gjennom en helt egen utenrikspolitikk fristilt fra andre vestlige demokratiske land, sier Tetzschner.

Hellig Heidi Nordby Lunde har også et personlig motiv for møtet.

- Det må være greit å si at jeg synes det er interessant å møte en hellig mann. Det er ikke ofte man har anledning til det, så den anledningen vil jeg benytte. Jeg trenger egentlig ikke noen større grunn enn det til å velge å møte en person. Folk kommer innom Stortinget stadig og vi kan møte med hvem som helst som vi mener kan ha noe interessant å si.